canillo i encamp

Dipositen una còpia digitalitzada de l'arxiu de la Solana al Santuari de Meritxell

L’arxiu conté el sumari en què França reconeix la muntanya com a territori andorrà

S'ha signat el llibre d'actes deixant constància de l'entrega.Comú de Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns de Canillo i Encamp van dipositar ahir una còpia digitalitzada de la documentació restaurada de l’arxiu de la Solana a l’armari del mateix nom que hi ha a la sala del Consell General al Santuari de Meritxell. L’arxiu de la Solana, custodiat a Casa Joan Antoni d’Encamp des del segle XVIII, conté tota la documentació relativa al plet, que finalitza a principis del segle XIX, en el qual un tribunal francès reconeix com a territori pertanyent a la zona de la Solana, que delimita amb les dues parròquies i amb l’Ospitalet. Els comuns d’Encamp i de Canillo en guarden les claus, de manera que l’arxiu amb la documentació original, que data entre el 1304 i el 1835, no es pot obrir sense la presència dels dos comuns.

Els cònsols major i menor de Canillo, Francesc Camp i Marc Casal, i la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, amb la presència dels síndics generals, Carles Ensenyat i Sandra Codina, van signar el llibre d’actes deixant constància de l’entrega de la còpia digital de la documentació. Fins al dia d’ahir a l’armari de la Solana s’hi ha guardat els microfilms que als anys 80 es van realitzar des de l’Arxiu Nacional d’Andorra, i que ara s’han actualitzat amb una nova còpia digital, després de la restauració i digitalització de tota la documentació.

L’actual llibre d’actes és de l’any 1978, ja que l’anterior es va perdre amb l’incendi del santuari de l’any 1972. El darrer apunt al llibre d’actes és de l’any 1987, per tant, feia 36 anys que no s’hi deixava constància de cap fet.

Els terrenys de la Solana pertanyen de manera indivisa als comuns d’Encamp i de Canillo, i han estat sempre òptims per a la pastura, i de fet encara avui s’arrenden per a la peixena per un import anual simbòlic de 387 euros que cobra cada comú.

Els comuns d’Encamp i de Canillo, conjuntament amb la Sindicatura, s’han encomanat la tasca d’organitzar un acte de divulgació sobre aquest fet històric que data del segle XVIII i encara avui és present en el dia a dia comunal, un cop finalitzada tota la tasca de restauració.

L’any 2020, Andorra Recerca i Innovació va realitzar una càpsula informativa sobre aquest fet i va iniciar amb el professor de la Universitat de Montpeller Marc Conesa un estudi exhaustiu sobre aquest conflicte: La Solana d’Andorra - Une montagne et ses hommes. XIIIe–XXe siècle.

tracking