El Palau de Gel tanca el 2022 amb unes pèrdues de 623.850 euros

La instal·lació ha incrementat en un 51% els ingressos i modera el resultat negatiu assolit el 2021 però el cònsol admet que els números “no són bons”

La pista de gel de la instal·lació.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Palau de Gel va tancar l’exercici 2022 amb un resultat negatiu de 623.850 euros. És un 14% inferior al de l’any anterior, que va ser de 751.109 euros. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va admetre ahir, durant la sessió de comú en què es van aprovar els comptes, que els números “no són bons” però va destacar en positiu la moderació de les perdues, així com la major capacitat de generar ingressos. La instal·lació va guanyar 1,14 milions d’euros, un 53% més que un 2021 encara marcat per la pandèmia. Però les despeses també van anar a l’alça, un 20% concretament, fins a assolir els 1,77 milions amb què es va tancar l’any. L’increment de costos per la inflació, l’augment del preu de l’energia i el factor entrada d’Ensisa a la gestió –que cobra uns honoraris– estan al darrere d’aquesta pujada.

Però la majoria comunal confia en l’efecte del pla d’inversions que s’està començant a executar per revertir la situació. “Volem creure que el 2021 haurà estat el pic de les pèrdues i que a partir d’ara hi haurà un descens. Les inversions són ambicioses i han de permetre reduir la despesa energètica i augmentar el ingressos”, ra reblar Camp. De fet, el cònsol va afirmar que la crisi energètica ha demostrat la necessitat d’invertir per fer una instal·lació més eficient. L’autosuficiència és la vella aspiració de la instal·lació de lleure i ara mateix se situa en un 65%, que implica que de cada 100 euros que gasta, 65 els pot cobrir amb ingressos propis.

L’oposició va elevar el dèficit fins als 875.000 euros perquè defensa que als números s’han d’imputar també el cost del lloguer anual que el comú paga a la propietat i que és de 250.000 euros. “Són molts diners de pèrdues”, va lamentar el conseller Albert Torres. El cònsol va retreure a la minoria que “de moment no els he sentit cap proposta per reduir aquestes pèrdues” i Torres li va contestar que “no ens van deixar participar” en el treball per plantejar com revertir la situació financera de la instal·lació. Als retrets creuats s’hi va sumar el cònsol menor, Marc Casal, que va recordar que fa una dècada el Palau de Gel encara era més deficitari i “amb un lloguer [anual] de 20.000 euros”. El cònsol menor va advocar per donar un “missatge de tranquil·litat i positivitat” sobre el futur de la pista de gel i un vot de confiança al resultat del pla inversor. Però l’oposició no combrega amb inversions com la que reconvertirà la piscina en una mena de parc aquàtic amb tobogans que es veuran des de l’exterior quan Canillo és un poble de muntanya amb un estiu curt. “No és el nostre projecte però ja està en marxa i veurem l’evolució”, va reblar la consellera Dolors Cabot.

Caseta de serveis

Durant la sessió de consell del comú també es va adjudicar la caseta de serveis amb què s’equiparà el camí de l’Armiana. S’invertiran 250.000 euros en la instal·lació, que permetrà dotar d’un punt de restauració l’accés al pont tibetà. Es tracta d’uns treballs que no s’hauran culminat aquesta temporada i, com a solució provisional, la corporació cerca una alternativa tipus food truck per a aquest estiu ja que es tracta d’un servei demandat per les persones que visiten l’atracció. Un vehicle que ha de ser autosuficient perquè per ara no hi ha connexió d’aigua o llum. Des de divendres passat el pont tibetà ja està obert a diari i serà així fins al 5 de novembre.

ADJUDICADA LA SEGONA FASE DE L'OBRA DEL CAP

La corporació també va validar l’adjudicació per 1,6 milions d’euros de la segona fase de les obres del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la parròquia. La primera fase va consistir en la demolició de la plaça on s’ubica (la del Prat del Riu) i a fer l’estructura, i va costar 350.000 euros. Ara s’ha de culminar la construcció de l’equipament sanitari. En total la despesa ascendirà a uns dos milions d’euros però el comú es fa càrrec d’1,36 milions i la resta ho ha d’assumir el Govern.

tracking