rEPORTATGE

Paelles a ritme de pasdoble

L’envelat del parc central va acollir ahir a la tarda el concurs d’elaboració del plat típic valencià per antonomàsia en el marc de la celebració de les Falles a la capital.

Concurs de paelles, ahir a la tarda, a l'envelat del Parc Central.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vents atronadors de Paquito el Chocolatero –el pasdoble que el compositor Gustau Pascual Falcó va escriure per a les festes de Moros i Cristians del seu poble, Cocentaina, i que amb els anys ha esdevingut una de les peces de música espanyola més interpretades arreu– van donar ahir a la tarda el tret de sortida del concurs de paelles organitzat per l’entitat Fallers pel món.

Centenars de persones omplien l’envelat de l’aparcament del Parc Central, escenari principal de la festa de les Falles de València a Andorra la Vella, mentre els deu equips participants en el concurs sofregien el conill i el pollastre, les carns típiques de la paella valenciana. Els concursants, va explicar al Diari el vicepresident de l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, Guillermo Vero, eren tots andorrans o residents al país no valencians, molts dels quals professionals del sector de la restauració. Un dels equips tenia una figura il·lustre i cuiner de professió, el cònsol menor i conseller de Cultura i de Promoció Turística, Miquel Canturri.

Mentre una part dels assistents a la festa s’entretenien observant com els concursants preparaven la paella, una altra s’acostava a la barra per refrescar la gola amb un got de cervesa glaçada, i una altra improvisava balls tradicionals al centre de l’envelat al ritme de les cançons més tradicionals de les falles. La cultura popular valenciana és així: alegre, caòtica i sorollosa.

Tot i que la majoria de valencians que es desplaçaran aquest cap de setmana al Principat per celebrar les Falles ho faran a partir d’avui, bona part de la gentada que omplia ahir a la tarda l’envelat del Parc Central no eren andorrans. La falla del barri de la Muntanyeta de Carcaixent és una de les 13 que hi ha en aquesta ciutat, situada prop de València. Un dels membres de la colla, Ricardo Calabuig, va resumir el sentiment faller amb aquesta expressió: “La colla fallera és una família. La unió que genera la festa és extraordinària.”

Les colles falleres que ahir omplien l’envelat podien identificar-se sense dificultats. La majoria duien camises llises de colors ben vius amb l’escut brodat al pit.

Al davant de l’entrada de l’envelat hi ha plantades diverses falles, creades expressament per a Andorra la Vella. Aquestes figures seran cremades diumenge a la nit.

Els carrers de la capital acolliran durant el cap de setmana una quinzena d’actes populars i tradicionals relacionats amb la cultura valenciana i, més concretament, amb la festa de les Falles. Alguns dels més importants són la fideuà, que tindrà lloc avui, i la paellà, prevista per a demà. Per a aquests dos àpats populars ja s’han repartit un miler de tiquets gratuïts només per a gent d’Andorra, segons van confirmar fonts de l’organització. Cal recordar que és previst que uns 2.500 valencians pugin al Principat aquests dies.

Ara fa tot just tres anys que Andorra la Vella va acollir la festa de les Falles de València que organitza Fallers pel món. L’edició del 2019 va ser la més multitudinària i que més repercussió va tenir en els deu anys de vida de les trobades dels Fallers pel món, amb més de 3.000 valencians desplaçats durant tres dies al Principat.

tracking