El comú posa 30 sancions des del juny a propietaris de gossos

La corporació començarà a analitzar les mostres d’excrements canins a la via pública i a multar els infractors a la primavera

El comú posa 30 sancions en un mes per no fer el genotipatgeCOMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Encamp ha imposat una trentena de multes a propietaris de gossos per no haver fet el genotipatge de les seves mascotes des del juny. La xifra va revelar-la ahir la cònsol major encampadana, Laura Mas, en la roda de premsa posterior al consell de comú. La identificació dels gossos mitjançant l’analítica de l’ADN caní és obligatòria des del 15 de juny de l’any passat en sis de les set parròquies del país –cal recordar que Escaldes-Engordany va decidir no participar en el projecte–.

La mandatària també va asse­nyalar que a la primavera el comú començarà a fer l’anàlisi de la femta canina. L’equip encarregat dels controls estarà format per treballadors del servei de neteja de la corporació, d’una banda, i pels agents de circulació i els banders, de l’altra. Els primers identificaran els excrements a la via pública, mentre que els segons recolliran les mostres i les portaran al laboratori general de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, on seran analitzades per tècnics de l’empresa adjudicatària del servei, Laboratori Pasteur. “Els treballadors del comú estan a punt d’acabar el període de formació. De seguida que ho hagin fet es començarà a fer l’anàlisi d’excrements. Esperem que sigui al més aviat possible”, va asse­nyalar Mas.

El projecte es posarà en marxa ara perquè s’ha superat el mínim de gossos de la parròquia identificats gràcies al genotipatge que la consultora contractada pel comú per dissenyar les línies mestres del projecte va considerar viable, xifra que se situa en el 75%. Mas va informar que avui a Encamp hi ha 1.400 gossos censats, dels quals el 77% ja han estat identificats mitjançant el registre del codi genètic, mentre que per al 83% com a mínim ja s’han iniciat els tràmits al comú per fer el genotipatge.

La cònsol major va recordar que el comú recollirà mostres d’excrements de gos “a tota la via pública i també als pipicans”. Mas va celebrar que predomini el civisme entre els propietaris de gossos de la parròquia, ja que “a les zones properes al centre urbà pràcticament no hi ha tifes”. Tot i això, va admetre que a les zones residencials i “prop dels camins” sí que hi ha més excrements. En aquest sentit, la mandatària va fer una crida a tots els propietaris de gossos de la parròquia perquè compleixin escrupolosament la normativa comunal. “Mantenir Encamp net és responsabilitat de tots”, va afirmar.

Més espais per a gossos

D’altra banda, Mas va anunciar que abans del final de mandat –és a dir, abans de les eleccions comunals del desembre d’aquest any– Encamp disposarà de dos nous espais per a gossos. Un estarà situat a la zona del mirador. L’altre, al nou parc de l’Ossa, que s’ha d’inaugurar aquest any.

CELEBRACIÓ DEL CONSELL DE LES TALLES

Casa comuna va acollir ahir la sessió del tradicional consell de les talles. Mas va assenyalar que aquest any els cortons s’han arrendat pel mateix preu de sortida que el 2022. Els terrenys estan reservats per a arrendataris amb bestiar en propietat.

tracking