REportatge

Els límits del quart

Les discrepàncies territorials són una constant en la història del Principat. El conflicte obert entre el quart d’Ordino i diversos propietaris privats no n’és cap excepció.

Vista general del poble d'Ordino.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si hi ha una constant històrica a Andorra són els conflictes territorials. Entre parròquies. Entre cases. Entre comuns i propietaris privats. Fins i tot, tot i que no són tan habituals, entre el Principat i els estats veïns.

Les discrepàncies obertes entre el quart d’Ordino i propietaris privats sobre els límits de diversos terrenys situats a la parròquia en són un dels darrers exemples. El desacord va fer-se evident arran de l’última revisió del cadastre. Segons els documents del quart publicats al BOPA, els terrenys en litigi estan situats a les partides Terra Font de Monsori, Costa dels Edres i Segudet, totes tres de la parròquia d’Ordino.

El procés per resoldre el conflicte va posar-se en marxa ahir amb la publicació al BOPA de l’acord del quart que incoa els expedients de delimitació dels terrenys. A partir d’ara els interessats disposaran del període d’un mes per informar-se de l’estat de l’expedient, “al·legar allò que estimin pertinent i presentar els documents i justificacions que creguin necessaris per a la resolució” de les discrepàncies. Tota la informació es podrà consultar a la casa del quart d’Ordino.

Segons va explicar al Diari Simón Duró, membre del quart, el proper pas per resoldre el conflicte serà l’acte de delimitació, a què estaran convocats els representants del quart i els propietaris privats, així com tècnics del comú. En aquesta reunió cada part podrà defensar els seus arguments amb els documents que tingui a l’abast. “Nosaltres haurem de recórrer a les actes del quart. Els privats hauran de presentar documents, com actes notarials o expedients de delimitació”, va explicar Duró. Si hi ha un acord entre les parts, els tècnics del comú en prendran nota i faran les correccions pertinents al cadastre perquè hi quedi reflectit. Si es mantenen les discrepàncies, l’afer es resoldrà a la Batllia. “El contrast de la documentació presentada per les parts pot completar-se, si cal, amb una visura sobre el terreny”, va puntualitzar Duró. La reunió encara no té data, però segurament tindrà lloc poc després de l’11 de febrer, en què se celebrarà el consell de les Talles.

L’article 93 del Codi de l’administració disposa que l’administració pot procedir a la delimi­tació entre els béns que li pertanyen i els béns pertanyents a tercers, mitjançant un procediment que comporti l’audiència dels interessats. Com que els quarts, segons la legislació, formen part de l’administració pública, també estan capacitats per posar en marxa expedients de delimitació de terrenys.

CLAUS

1. Discrepàncies en la delimitació de terresnys

El quart d’Ordino ha posat en marxa tres expedients de delimitació per resoldre discrepàncies en la delimitació de terrenys amb privats.

2. El procediment podria acabar a la Batllia

El procediment podria acabar a la Batllia si no hi ha acord entre les parts. Si hi ha acord, els límits definitius quedaran reflectits al cadastre.

3. Convocatòria de totes les parts

A l’acte de delimitació estan convocats representants del quart, els propietaris privats i els tècnics del comú. La trobada encara no té data, però podria celebrar-se després del consell de les Talles.

tracking