El comú aprova una taxa de 25 euros al dia per a l'accés motoritzat al camp de Claror

La mesura, aprovada aquesta setmana, vol ajudar a cobrir els costos de manteniment del terreny afectat i evitar-ne la massificació

Cim del pic Negre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria fa un pas més per garantir la protecció i la conservació dels espais naturals de la parròquia. Aquesta setmana va aprovar-se, en sessió de consell de comú i amb els vots a favor de la majoria i la minoria, una nova taxa per regular l’accés amb vehicle motoritzat a les zones de camp de Claror, camp Ramonet, port Negre i coll de Finestres. La taxa, inclosa en l’ordinació tributària comunal per al 2023, estableix un preu de 25 euros per persona i dia per accedir amb un vehicle dotat de motor a la pista forestal que travessa aquests espais.

L’objectiu de la mesura, segons va detallar la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, en consell de comú, és garantir el manteniment del terreny afectat en bones condicions. La taxa també permetrà, de retruc, desincentivar la massificació d’aquests espais naturals. En el càlcul de la tarifa també s’han tingut en compte els costos generats per l’aplicació del tribut.

No tothom qui accedeixi a la pista amb vehicle motoritzat pagarà el mateix. L’ordinació tributària preveu una excepció per als ciutadans que puguin acreditar la residència al Principat. Aquestes persones podran adquirir al servei de Tràmits del comú lauredià un carnet personal i intransferible pel preu de cinc euros que els permetrà circular pels espais regulats durant un any.

Després de ser aprovada aquesta setmana en consell de comú, l’ordinació tributària per al 2023 entrarà en vigor amb la publicació del text al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) dimecres de la setmana que ve.

Tot i el suport que té la proposta en el si del consell, el grup de Desperta Laurèdia va demanar a la majoria que s’avanci en la redacció d’un pla comunal que defineixi com cal gestionar els espais naturals de la parròquia.

Sant Julià de Lòria disposa d’una ordinació reguladora de l’accés rodat al medi natural des de l’agost del 2020. Fins aleshores els vehicles motoritzats havien tingut carta blanca per circular arreu de la parròquia. El text inclou un apartat específic per als sectors de camp de Claror, camp Ramonet, port Negre i coll de Finestres, els mateixos que s’han tornat a regular ara mitjançant l’ordinació tributària per al 2023.

En aquests espais els vehicles de més de dues rodes només poden circular des del segon diumenge del mes de maig (inclòs) fins al primer diumenge de desembre (inclòs). Així mateix, des del primer diumenge de desembre fins al segon diumenge del mes de maig –l’època de nevades– únicament poden circular-hi vehicles adaptats tipus eruga.

REGULACIÓ DE L'OCUPACIÓ DE LA VIA PÚBLICA

En el consell d’aquesta setmana també va aprovar-se una taxa per regular l’ocupació de la via pública per venda ambulant. El document, també inclòs en l’ordinació tributària per al 2023, estableix una tarifa de deu euros per metre quadrat durant la festa major, incloent-hi la despesa en neteja, aigua i llum, amb un màxim de 2.000 euros. El text, d’altra banda, manté la tarifa del 2022, regulada en l’ordinació de preus públics, per als paradistes que participin en la Vila Medieval. Per a la resta de fires, festes, mercats i exposicions artesanals, l’ocupació de la via pública és gratuïta.

tracking