Tanca l'abocador de terres del Maià arran de les darreres nevades

La clausura de l’equipament fins a la primavera no és definitiva, tot i que podria ser-ho en funció de les condicions meteorològiques

Una màquina fent tasques de neteja de la carretera.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’abocador de terres del Maià, al Pas de la Casa, va tancar ahir arran de les nevades. Ho va confirmar al migdia el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. La clausura fins a la primavera vinent encara no és definitiva, tot i que podria ser-ho si continua nevant durant les properes setmanes. En la trobada dels màxims responsables de les set administracions comunals la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va informar que podria reobrir aquest hivern si les condicions meteorològiques ho permeten.

Ara com ara l’únic abocador obert al Principat és el de la Rabassa, a Sant Julià de Lòria. Mortés va informar que els comuns continuen treballant per trobar terrenys adequats per instal·lar-hi centres de transferència de terres. Aquests equipaments permetrien emmagatzemar els residus de terres de les obres durant la temporada d’hivern, mentre l’abocador del Maià tanca. Durant les darreres setmanes els comuns de Canillo, Encamp, Ordino i Andorra la Vella han confirmat al Diari que estan buscant ubicacions per a aquestes instal·lacions.

L’Associació de Contractistes d’Obres, l’Acoda, alerta des del febrer –quan la Massana va anunciar que clausuraria Beixalís a la tardor– de l’aturada d’obres en procés d’excavació a conseqüència de la falta de dipòsits. Mortés, per la seva banda, va apuntar que també s’ha proposat a l’Acoda, en les reunions que l’entitat ha mantingut amb els comuns, que es programin les obres aquest hivern “en funció de la disponibilitat d’espai” per abocar terres.

BIOMASSA

D’altra banda, Mortés i la cònsol major de la Massana, Olga Molné, que també va comparèixer en la roda de premsa, van informar que els cònsols han encarregat un estudi per determinar com les corporacions comunals, propietàries i responsables de gestionar les zones forestals del país, poden aprofitar els residus de la neteja de boscos per transformar-los en biomassa. La redacció de l’estudi s’ha encarregat a un assessor dels comuns en gestió forestal per un import de 2.700 euros.

A partir de la informació continguda en aquest informe, els comuns redactaran el plec de bases d’un concurs per adjudicar la neteja del bosc i el projecte de transformació de l’estella en combustible. Mortés i Molné no van descartar que la biomassa produïda pugui comercialitzar-se en el futur. “En qualsevol cas, l’estudi ens haurà de dir si això és possible”, va apuntar el cònsol major ordinenc. La previsió dels comuns és que el concurs es convoqui durant el primer semestre del 2023.

La proposta dels comuns té diversos objectius. D’una banda, “netejar els boscos per reduir el risc d’incendi”, segons va afirmar Mortés. De l’altra, aprofitar les estelles, un material que ara es llença, per transformar-lo en combustible. El mandatari va recordar que els comuns i el Govern ja disposen de calderes de biomassa als seus edificis.

MÉS

-Tribunal d’arbitratge

Els mandataris comunals van rebre ahir la visita dels màxims responsables del Tribunal d’Arbitratge. Els cònsols es van mostrar interessats a incloure una clàusula arbitral als concursos públics.

-Congrés de neu

El Congrés de neu i muntanya del 2024 se celebrarà a Encamp. Cada comú hi aportarà 12.000 euros.

-Carnet jove

L’oficina del Carnet Jove es traslladarà a l’edifici de les Columnes, a Andorra la Vella. Fins ara era a la Llacuna.

tracking