Intervenció del comú en 29 urbanitzacions perquè s'acabin

La corporació manté converses amb propietaris de parcel·les a Font de la Vall, Aixirivall i Certers perquè entreguin els vials

Vista general de Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria ha intervingut en 29 dels 52 polígons d’urbanització –subdivisió de les urbanitzacions, en la majoria de casos en mans de diversos propietaris– qualificats dins el Pla d’Ordenació o Urbanisme Parroquial (POUP) en tres anys.

Segons dades del departament d’Obres Públiques, Urbanisme i Cadastre de la corporació laurediana a què el Diari ha tingut accés, des del desembre del 2019 fins al setembre del 2022 –és a dir, des que el cònsol major, Josep Majoral, va assolir el càrrec fins ara–, l’equip comunal actual ha aconseguit que els propietaris de tres polígons ja hagin cedit els vials, amb l’enllumenat, el clavegueram, l’asfaltatge de carrers i les voravies acabats, al comú. Aquests polígons estan situats a Pont i les Extremes, Pleta del Jaile i Juberri. Pel que fa a polígons amb els vials sol·licitats i en execució d’obres, n’hi ha nou, que es reparteixen entre Font de la Vall, Aixirivall i Certers. De sol·licitats i en tramitació de demandes, el comú en registra quatre a Aixirivall. La resta, 13, estan en converses entre els propietaris i la corporació. Les zones on se situen aquests polígons són Auvi-nyà, les Caubelles i Juberri.

En tots els casos, va explicar aquesta setmana Majoral a aquesta publicació, el comú ha estat “proactiu” perquè els veïns tirin endavant la urbanització dels vials. Segons la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LGOTU), correspon als propietaris prendre la iniciativa per urbanitzar les parcel·les per cedir, posteriorment, els vials al comú. Només es pot construir en una urbanització si s’ha fet aquest pas previ.

L’estiu de l’any passat Sant Julià va aprovar en consell de comú una ordinació que faculta la junta de govern a aprovar l’execució dels treballs d’urbanització pendents. La mesura ha permès posar ordre al problema de les urbanitzacions inacabades. “Són el motiu per què no s’ha construït” a Sant Julià “des de fa molts anys”, va recordar el mandatari lauredià. Tot i això, va admetre que superar aquest escull serà “una tasca feixuga” que no es completarà a curt termini. “Ens està costant molt fer posar d’acord tots els propietaris perquè urbanitzin les parcel·les. Ens hi reunim sovint per fer-los entendre que acabar les urbanitzacions els beneficiarà”, va explicar.

CLAUS

1. L'estat dels polígons d’urbanització

Des del 2019 s’han entregat tres polígons d’urbanització, n’hi ha nou en execució d’obres, quatre en tramitació de demandes i 13 en converses.

2. La causa de la manca de construcció

El problema de les urbanitzacions inacabades és la causa principal del poc dinamisme de la construcció a Sant Julià, segons Majoral.

3. La solució no arribarà a curt termini

Superar l’escull que suposen les urbanitzacions irregulars serà “una tasca feixuga” que no es completarà a curt termini, admet el cònsol major.

tracking