rEPORTATGE

Els comuns pugen al clipol

Les línies d’autobús parroquials unificaran la seva imatge sota el nom que durant mig segle ha identificat aquest mitjà de transport al Principat.

Els comuns pugen al clipolarxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els set comuns van acordar ahir al matí en reunió de cònsols unificar la imatge de les línies d’autobús parroquials sota la marca Clipol. La proposta vol recuperar arreu del país el terme amb què des de la segona meitat del segle XX s’ha anomenat popularment l’autobús a Andorra.

Clipol –la paraula és aguda i, per tant, no porta accent tancat– va ser l’empresa pionera del transport interurbà al Principat. Fundada el 1956 pel Climent Travesset i els germans Joan i Enric Pol, els anys setanta l’empresa va aturar l’activitat. Tot i això, el nom de la marca va passar a designar el transport col·lectiu en cotxe de línia.

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va anunciar ahir en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols que els vinils i la retolació que identificaran en el futur el servei d’autobús parroquial arreu del país es presentaran al públic en les properes setmanes.

Tot i l’arrelament popular del terme, la paraula clipol encara no ha estat inclosa en el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En una visita recent a Andorra per signar un acord marc amb el ministeri de Cultura, la presidenta de l’IEC va afirmar que la paraula és una “clara candidata” per ingressar al diccionari. Potser ajuda a reivindicar-la aquesta proposta dels comuns.

LES OFERTES LABORALS, A IMPULS JOVE

Les ofertes de treball dels comuns podran consultar-se a partir d’ara a l’aplicació Impuls Jove, impulsada per la Cambra de Comerç i Andorra Recerca i Innovació. L’app connecta les ofertes laborals de les 24 empreses inscrites amb els currículums dels 187 estudiants que fins ara s’hi han donat d’alta. Els comuns seran la primera administració pública que hi participa.

UN ESTUDI SOBRE LA BIOMASSA

Els comuns encarregaran properament un estudi sobre com podrien aprofitar-se els residus de la neteja de boscos per transformar-los en combustible de biomassa. Les corporacions també han acordat reforçar els treballs silvícoles. El compromís és arribar a més zones del país amb l’objectiu de prevenir incendis.

tracking