Cerni Cairat veu amb “preocupació” el projecte per ampliar l'abocador

El conseller alerta de l’impacte de l’equipament en l’entorn i dels problemes de seguretat per l’augment del trànsit de camions

Abocador de l'antic camp de tir de la Rabassa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de la minoria al comú de Sant Julià de Lòria Cerni Cairat veu “amb preocupació” l’evolució del projecte d’ampliació de l’abocador de terres de la Rabassa. El representant del grup de Desperta Laurèdia alerta de “l’inevitable” impacte paisatgístic de la proposta de la corporació laurediana per ajudar a solucionar la manca d’espais per llençar els residus que genera l’activitat constructiva, així com dels problemes de seguretat viària i de contaminació acústica que patiran “sobretot” els pobles d’Auvi­nyà i Juberri arran de l’augment del trànsit de camions a la zona. “Alguns veïns del quart d’Auvi­nyà ja ens han fet arribar el seu neguit”, va afirmar ahir Cairat en declaracions al Diari.

El primer informe sobre l’ampliació de l’abocador de la Rabassa, que el comú va rebre fa un mes, apunta que el projecte és viable, segons va confirmar aquesta setmana a aquesta publicació el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. Cairat demana que tant els costos mediambientals com l’impacte de l’ampliació i reobertura de la infraestructura –l’equipament és tancat de fa uns anys– en la qualitat de vida dels veïns d’Auvinyà i Juberri s’inclogui en l’anàlisi de la viabilitat del projecte. La previsió del comú és que el despatx a qui es va adjudicar el projecte entregui la proposta definitiva al setembre.

Més enllà del desacord amb la proposta d’ampliació de l’abocador, Cairat remarca que cal fer “una reflexió de país” sobre quin ha de ser el model de desenvolupament urbanístic per a Andorra. Aquest punt és, apunta el conseller de la minoria, un dels que divideixen la majoria i la minoria al comú de Sant Julià de Lòria. “La majoria defensa que cal donar la màxima llibertat als propietaris perquè facin el que vulguin als seus terrenys. Nosaltres entenem que cal ajustar el creixement urbanístic a la capacitat de càrrega del territori i als recursos naturals disponibles com, per exemple, l’aigua”, argumenta Cairat.

El conseller de la minoria té l’esperança que la conjuntura política actual, tant nacional com parroquial, permeti repensar el model de desenvolupament urbanístic i de gestió del territori. La revisió, l’any passat, del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) de Canillo –molt més restrictiva que l’anterior, sobretot a les zones més allunyades dels nuclis urbans– i la modificació d’urgència del POUP d’Ordino, aprovada d’urgència fa 15 dies amb la voluntat de frenar l’entrada de projectes constructius, han reobert el debat sobre el creixement urbanístic. Cairat es mostra d’acord amb la proposta del cap de Govern, Xavier Espot, de definir un “comú denominador” en política urbanística entre l’executiu i els comuns, sempre que s’inclogui en l’equació l’impacte de la construcció en els recursos i el paisatge.

tracking