El comú es planteja recuperar la màquina de reciclatge invers

La corporació és conscient de l’èxit de la proposta, que va sorgir de la primera edició dels pressupostos participatius

La màquina de reciclatge invers instal·lada al Prat de Call.COMÚ D'ORDINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de quatre mesos de funcionament a ple rendiment, el passat 15 de juliol el comú d’Ordino va decidir retirar la màquina de reciclatge invers instal·lada des del 4 de març al Prat de Call. La causa? Tal com va apuntar aleshores la corporació, l’èxit de la iniciativa entre els ciutadans de la parròquia va fer que s’esgotés abans del previst el pressupost destinat al projecte, d’un import total de 10.000 euros. Cal recordar que per cada envàs premsat i emmagatzemat –l’aparell, cedit temporalment al comú pel grup andorrà L’Home del Sac, especialitzat en reciclatge i gestió de residus, només acceptava ampolles de plàstic, llaunes i brics– la corporació va entregar un val de descompte per un valor de 0,10 cèntims que es podien bescanviar a la quarantena de comerços que van adherir-se a la proposta, una de les guanyadores de la primera edició del pressupost participatiu.

L’èxit de la proposta –si fem números, la màquina va rebre 100.000 envasos en 120 dies, és a dir, més de 800 de mitjana diària– ha fet replantejar al comú la possibilitat de recuperar-la en el futur. La idea va sorgir quan va anunciar-se que es retiraria la màquina i cada vegada ha anat agafant més força. “Estem estudiant si hi podem donar continuïtat en el pressupost de l’any vinent. És un projecte que ha tingut molta acceptació. Tant els ciutadans com els comerços estan satisfets amb la iniciativa, que s’alinea amb els objectius de sostenibilitat del comú perquè contribueix al bon reciclatge.”, va confirmar la cònsol menor ordinenca, Eva Choy, aquesta setmana en declaracions al Diari. De moment, va afegir la mandatària, encara no s’ha definit si el model de funcionament de l’aparell seria el mateix que el de la màquina que va instal·lar-se al Prat de Call o si el pressupost comunal que s’hi dedicarà s’ampliarà.

Sostenibilitat

La idea d’instal·lar una màquina de reciclatge invers en un punt cèntric de la parròquia perquè tothom en pogués fer ús va sorgir de la participació ciutadana. De fet, va ser la segona proposta guanyadora de la primera edició del pressupost participatiu, i va presentar-la el veí d’Ordino Víctor Garcia. Les màquines de reciclatge invers són una iniciativa molt estesa al centre i el nord d’Europa, on des de fa molts anys s’utilitzen per incentivar el bon reciclatge entre els ciutadans i conscienciar-los de la importància de gestionar els residus com cal. En el cas concret d’Ordino, el comú afirma que el projecte té el valor afegit de promoure la dinamització del comerç local i el consum de quilòmetre zero.

La sostenibilitat és un dels eixos principals de l’actual administració comunal. Als canvis aprovats al POUP per limitar el creixement urbanístic fa unes setmanes, cal afegir l’estudi encarregat pel comú sobre els recursos hídrics de la parròquia i les accions de la corporació per fer compatible el desenvolupament econòmic amb la preservació de l’entorn natural, clau per al manteniment de la consideració de Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

Potser en part és gràcies a la feina de conscienciació que fa el comú sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient que la proposta guanyadora de la segona edició del pressupost participatiu, anunciada aquesta setmana, també es proposa reduir l’impacte de l’activitat humana en la natura. En aquest cas, la proposta, presentada pel ciutadà ordinenc Jérôme Brousset, vol disminuir la contaminació lumínica mitjançant el replantejament de l’enllumenat públic de la parròquia.

EL PROJECTE

Èxit

L’èxit de la màquina de reciclatge invers va fer que el pressupost que hi va assignar el comú s’esgotés en quatre mesos.

Consum local

La proposta no només incentiva el reciclatge, sinó també el consum local, ja que per cada residu introduït a la màquina es rep a canvi un val de descompte per al comerç local.

Recuperació

El comú es planteja recuperar la màquina i dedicar-hi una partida pressupostària en els comptes de l’any vinent.

tracking