Majoral acusa Gili d'actuar en contra de la gestió conjunta del Madriu

Majoral acusa la cònsol major escaldenca de no creure en la col·laboració dels quatre comuns per gestionar la vall

Entrada a la vall del Madriu-Perafita-Claror.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La decisió de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, de tirar pel dret i d’aprovar, en el consell de comú de dimecres, una ordinació per prohibir el trànsit rodat als terrenys d’administració única escaldenca a la vall del Madriu-Perafita-Claror no ha agradat al president de la comissió encarregada de gestionar el paratge, Josep Majoral. Segons va declarar al Diari el també cònsol major de Sant Julià de Lòria, aquesta “mostra d’unilateralitat” per part de Gili “buida de sentit i contingut” el principi de “gestió conjunta” de la vall.

La idea que la col·laboració dels quatre comuns amb propietats i drets d’administració a la vall –Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany– en la gestió del paratge és imprescindible és el fil conductor de l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror. El document no pot entrar en vigor, segons estableix un dels seus articles, fins que no tingui el vistiplau dels quatre comuns que integren la comissió de gestió de la vall. La negativa de Gili a sotmetre’l a votació en consell de comú amb l’argument que no s’ajusta a l’ordenament jurídic bloqueja la iniciativa legal des de fa més d’un any. La cònsol major escaldenca assegura, escudant-se en un informe jurídic encarregat pel comú, que l’ordinació atorga un poder i unes competències a la comissió de gestió que corresponen, segons la llei, a les corporacions comunals.

La prohibició de l’accés rodat a la vall era, amb matisos de menor importància, un dels punts que generava més consens entre els quatre comuns amb representació a la comissió. De fet, i segons va recordar Majoral, l’ordinació conjunta bloquejada per Gili tampoc permet l’accés rodat al Madriu i preveu un règim de sancions per als infractors. “L’ordinació que vam acordar els quatre comuns ja regulava l’accés rodat. Teníem raó quan vam dir que Gili no creu ni en la comissió ni en el pla de gestió del Madriu. Aquesta darrera decisió unilateral, que no m’ha sorprès, no fa més que demostrar-ho”, va afirmar el cònsol major lauredià. En aquestes declaracions Majoral fa referència al 24 de maig al matí, quan va haver-se de suspendre una reunió de la comissió després que la cònsol major escaldenca anunciés a última hora que no podria participar-hi arran d’un imprevist.

Tot i que la propera reunió ordinària de la comissió està prevista per a la tardor, Majoral va afirmar que els fets d’aquesta setmana podrien fer que la comissió convoqués una trobada extraordinària abans d’aquesta data.

Per la seva part, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va afirmar que la capital “té moltes coses a dir” sobre el Madriu i va anunciar una roda de premsa, la setmana vinent, per tractar la qüestió. El que no està sobre la taula, ara com ara, és portar el conflicte a la justícia. “De moment ni tan sols s’ha plantejat”, va confirmar Majoral.

tracking