Conveni amb Porta per l'aigua potable

La connexió dels quatre edificis fronterers amb la xarxa del Pas permetrà recuperar-los per donar-los un nou ús

Conveni amb porta per l'aigua potableCOMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Encamp va signar ahir al matí un conveni amb la mairie de Porta per subministrar aigua potable als quatre edificis de serveis situats a la zona fronterera de les Bailletes, a tocar del Pas de la Casa. Segons va explicar en declaracions al Diari el cònsol menor encampadà, Jean Michel Rascagneres, l’acord transfronterer per embrancar els immobles amb la xarxa d’aigua potable del Pas de la Casa permetrà recuperar-los, ja que ara estan força deteriorats.

Els edifics no disposaven dels serveis bàsics d’aigua potable i electricitat. Com que aquestes condicions els condemnaven al desús, feia anys que estaven “mig abandonats”, va afirmar Rascagneres.

Connectar aquestes construccions a la xarxa d’aigua del Pas de la Casa era l’opció més viable per dotar-los del servei, tant des del punt de vista tècnic com econòmic. Les alternatives eren fer arribar l’aigua de Porta –aquesta solució hauria suposat haver de superar el port de Pimorent, situat a 1.290 metres d’altitud– o bé que l’administració francesa construís una estació de tractament d’aigua potable només per abastir els quatre edificis de les Bailletes.

Tot i que l’operació de connectar els immobles a la xarxa del Pas de la Casa podria semblar fàcil de resoldre, el fet que suposi travessar una frontera internacional l’ha fet més complexa. Segons va revelar Rascagneres, les negociacions entre el comú d’Encamp i el Govern, d’una banda, i la mairie de Porta i el ministeri d’Afers Exteriors francès, de l’altra, per tirar endavant el projecte van començar el 2012. La signatura, aquell any, de l’acord bilateral per la gestió conjunta del recurs d’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja va crear el marc jurídic adequat per trobar una solució transfronterera al problema de manca d’accés a aigua potable dels edificis de les Bailletes.

A l’acte de signatura de l’acord també van assistir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el secretari d’Estat Marc Rossell i els ambaixadors d’Andorra a França, Eva Descàrrega, i de França a Andorra, Jean Claude Triboulet, entre altres autoritats. El cònsol menor no va estalviar-se elogis envers el diplomàtic francès: “L’ambaixador Triboulet ha estat clau per fer entendre a París les particularitats d’Andorra. Sense la seva col·laboració l’acord no hauria estat possible.”

COOPERACIÓ

El problema

Els quatre edificis de serveis de les Bailletes fa anys que estan en desús perquè fins ara no tenien accés a aigua potable.

La solució

Embrancar els immobles amb la xarxa d’aigua potable del Pas de la Casa era la solució més viable, tant des del punt de vista tècnic com econòmic.

Les converses

L’acord bilateral per la gestió conjunta de la conca de l’Arieja, el 2012, va crear el marc jurídic per a les converses, que s’han allargat deu anys.

El rol de triboulet

L’ambaixador de França, Jean Claude Triboulet, ha jugat un rol “imprescindible”, segons Rascagneres, per fer realitat l’acord.

Signatura del conveni, ahir a la 'mairie' de Porta.

tracking