liquidació del 2021

Escaldes tanca els comptes amb un superàvit d'1,9 milions

La minoria va votar en contra de la liquidació del pressupost retraient a la corporació l’increment de la despesa de personal fix

La cònsol major escaldenca, Rosa Gili.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany va liquidar els comptes del 2021 amb 1,9 milions d’euros de superàvit. El cònsol menor, Quim Dolsa, va comentar que “podríem haver inclòs el crèdit de 4 milions, fer trampes al solitari i dir que tenim un superàvit de 6 milions”, però han optat per treure aquest ingrés i mantenir aquest superàvit prop dels dos milions d’euros. Els ingressos liquidats han estat de 26,8 milions i s’han ingressat 28,7. Pel que fa al deute del consistori actualment és de vuit milions d’euros, i representa un 23% d’endeutament respecte als ingressos mitjans del comú. És una situació envejable, va comentar el cònsol menor.

La minoria va votar en contra de la liquidació del pressupost perquè no entén l’increment de la despesa de personal fix i que simultàniament la majoria tingui la necessitat de contractar assessoraments externs. “La partida de formació interna és de 14.000 euros i quan hi ha grans projectes s’opta per assessories. O no formem suficient els treballadors del comú o no s’hi confia prou, no ho acabem d’entendre”, va comentar el conseller de Demòcrates Jordi Vilanova. També van retreure l’endarreriment en la construcció d’infraestructures com dos aparcaments que s’han de construir a la parròquia i la construcció de la segona planta de la llar de jubilats. En aquesta darrera qüestió, Dolsa va retreure que “el senyor Vilanova ens retreu que podríem haver fet la llar dels jubilats fa un any. Bé, la podrien haver fet ells fa deu anys”. També va recordar que part de l’augment de la despesa en personal fix s’explica pels contractes indefinits que es va fer al servei de neteja, un servei que la minoria proposava externalitzar i subcontractar.

Sobre els pisos socials, la cònsol major, Rosa Gili, va assegurar que es va acabar el termini per presentar els projectes i en tenen vuit sobre la taula. “Aviat es farà l’obertura de sobres i començarà el procés per escollir el projecte adequadament”, va comentar. Durant el 2022 el govern escaldenc ha assegurat que invertirà 500.000 euros per millorar deficiències de l’edifici del Prat del Roure. Ha explicat que es van trobar goteres al sostre de la piscina. “La situació econòmica és bona, però faltava inversió en moltes infraestructures”, va comentar Quim Dolsa. Respecte al projecte de l’hotel de Caldea, Rosa Gili va comentar que s’està acabant d’enllestir el projecte. “Tant de bo a l’estiu es puguin posar en marxa les obres del projecte.” El comú va aprofitar la discussió sobre les inversions per retreure als seus predecessors la falta d’inversió en infraestructures. “El 2012 només es va invertir un milió d’euros per mantenir edificis”, va comentar Dolsa.

ENDARRERIMENT D'OBRES PENDENTS A LA PARRÒQUIA

El govern del comú ha explicat que els concursos per adjudicar la construcció i gestió de diversos espais s’han demorat per la voluntat d’invertir amb precaució. Projectes com els aparcaments de l’Escalé i l’Obac no estaran aprovats fins passat l’estiu, per exemple. El cas més clar és el projecte Caldes. Es va acabar de reunir el plec de bases per fer el concurs d’assignació del projecte i aviat s’obrirà el concurs tot i que no hi ha dates concretes. “Anem lents, però preferim anar amb compte per no fer cap bestiesa ecològica, hi ha molts paràmetres d’enginyeria a tenir en compte”, va afirmar Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany. Va recordar que “fer una concessió és un compromís de molts anys” i que per aquesta raó es volen assegurar que el projecte que s’aprovi és sòlid i sostenible. Sigui per un gran complex termal o per construir un aparcament comunal.

ACORD AMB FEDA PER AMPLIA LA XARXA

El comú i FEDA han signat un conveni segons el qual l’empresa situarà una xarxa de calor i fred sota el túnel de les Dos Valires. L’objectiu del comú és consumir de manera més eficient energia de proximitat i menys contaminant. L’acord permetrà que els edificis del Prat del Roure deixin d’utilitzar calderes de benzina. El nou conveni també inclou la climatització de l’edifici del comú tot i que exigeix unes obres prèvies per fer arribar les canonades necessàries. El conveni també incorpora un estudi de la xarxa d’aigües termals. La cònsol major, Rosa Gili, va comentar que “s’aprofita molt poca aigua calenta per a les piscines i l’objectiu és aprofitar al màxim el sistema d’aigües termals. Hi ha zones on encara no arriba i es vol treure més rendiment d’aquest recurs. També s’estudiarà l’estat de les canonades. L’últim registre que es té data de la dècada del 1990.

tracking