El quart creu que el Govern hauria de pagar lloguer pel Casamanya

La institució accepta les condicions de l’executiu per la necessitat de rehabilitar un edifici històric “que es fa malbé”

Terrassa de l'hotel Casamanya.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La llevadora del quart d’Ordino, Mònica Coste, considera que no és “just” que el Govern no pagui lloguer per fer ús de l’edifici de l’antic hotel Casamanya, però accepta les condicions de l’executiu perquè l’immoble “es fa malbé” i ara com ara “no hi ha cap altra solució”. El quart va donar el vistiplau per una àmplia majoria en el darrer ple del consell de les talles, que va tenir lloc dissabte, a la proposta que els va fer el Govern: finançar els obres de rehabilitació que necessita l’edifici històric i traslladar-hi el ministeri de Medi Ambient i Agricultura a canvi de no pagar lloguer. L’acord, que encara no s’ha signat, també preveu que l’executiu assumeixi l’assegurança de l’immoble, d’uns 2.000 euros anuals.

Coste va lamentar ahir en declaracions al Diari que el quart no cobri un arrendament perquè hauria estat una font de finançament per a una institució “molt important per al poble” que ara mateix no té gaires recursos. “L’edifici del Casamanya fa 20 anys que no es lloga. El quart té altres propietats, però ara no en pot treure cap rendiment econòmic”, va explicar la llevadora.

ESTÈTICA I PATRIMONI

Tot i això, Coste va celebrar que s’hagi trobat una sortida per a l’edifici, ja que “té un valor estètic i patrimonial de primer ordre per a Ordino”. Molta gent del poble, va assegurar la representant del quart, temia que l’immoble es perdés amb el temps perquè ningú no estava disposat a pagar-ne les obres de rehabilitació.

Per què un edifici situat al centre de la parròquia ha estat dues dècades en desús? La resposta de Coste a la pregunta és clara i contundent: “Els diferents equips de govern que hi ha hagut al comú no han prioritzat en la seva agenda política trobar una solució per al Casamanya.” La llevadora va afirmar que “l’ambient polític” a la parròquia al llarg d’aquests anys “no ha estat gaire propici” perquè el projecte per salvar l’edifici de la ruïna tirés endavant. “Que restaurar l’edifici sigui una obra cara tampoc ha ajudat gaire a trobar empreses o institucions públiques disposades a pagar-la”, va afegir.

D’altra banda, la llevadora va confirmar que el quart va enviar ahir una carta al cap de Govern, Xavier Espot, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i la ministra de Cultura, Sílvia Riba, per comunicar-los “oficialment que el quart accepta la proposta” de l’executiu.

A més, Coste va explicar que properament hi haurà una reunió entre els tres actors implicats en el conveni –el quart, el comú i el Govern– per “parlar del calendari”. Si tot va bé, va apuntar la llevadora, els estudis tècnics previs als treballs s’encarregaran aquest any i les obres començarien el 2023.

Pel que fa al futur del quart, Coste va mostrar-se convençuda que la institució té relleu generacional. “Estem contents perquè sis joves s’han interessat per la feina que fem. Quan la gent entén la funció i la importància per al poble que té el quart tothom vol participar-hi”, va afirmar. Actualment la junta té una trentena de membres.

CALENDARI

-Dissabte

El quart aprova en el ple del consell de les talles d’acceptar la proposta del Govern de traslladar el ministeri de Medi Ambient a l’edifici.

-Ahir

El quart envia una carta al cap de Govern, el cònsol major i la ministra de Cultura en què els informa que accepta oficialment la solució de l’executiu.

-2023

Si tot va bé, els estudis previs als treballs es faran aquest any, i les obres el 2023.

tracking