El comú invertirà prop de 500.000 euros en la xarxa d'aigua el 2022

El gros del pressupost servirà per digitalitzar i automatitzar la gestió i les principals instal·lacions del servei

Vista de la vila d'Encamp.COMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Encamp invertirà aquest any prop de mig milió d’euros –concretament, 459.000– en inversions a la xarxa d’aigua, tal com recull l’ordinació del pressupost per al 2022, aprovada recentment en sessió de consell de comú. Segons explica al Diari el conseller d’Esports, Infància i Joventut, Xavier Fernández, bona part d’aquests diners –poc més de 300.000– serviran per digitalitzar i automatitzar el conjunt de la xarxa d’aigua. La posada al dia tecnològica del sistema permetrà “millorar l’eficiència de la xarxa i abaratir costos”, assegura el conseller.

Una de les actuacions més “importants” incloses en el paquet d’inversions és la implantació d’un “sistema d’informació georeferenciada de la xarxa d’aigua”. Segons Fernández, s’implantarà entre el 2022 i el 2025 i suposarà una inversió, aquest any, de 60.000 euros, i permetrà als tècnics del servei d’aigua saber “a l’instant” l’estat i el funcionament de la xarxa sense haver de desplaçar-se de la sala de control. “Si hi ha un accident o una avaria rebrem la informació immediatament. Disposarem d’alarmes automàtiques i tindrem la capacitat d’intervenir sobre els equips a distància. Per exemple, podrem manipular els reductors de pressió sense haver de desplaçar-nos-hi”, explica.

D’altra banda, el comú també invertirà 50.000 euros en la telegestió dels dipòsits d’aigua de Vila, el Tresà i la Plana. El nou model permetrà la lectura del consum d’aigua i la realització d’operacions tècniques de manera remota.

Durant el 2022 també s’invertiran 80.000 euros en l’automatització de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de les Pardines, que recull l’aigua de la captació del Feritxet i la purifica perquè pugui ser consumida a la vila d’Encamp. Segons apunta Fernández, es tracta d’una intervenció semblant a la que es va fer el 2019 a l’ETAP de les Abelletes del Pas de la Casa. La instal·lació estarà equipada amb els darrers avenços tecnològics i es podrà controlar des de l’oficia del comú o bé mitjançant una aplicació mòbil.

Pèrdua d'aigua

Finalment, el comú també invertirà 60.000 euros en la reparació del vas de la presa de la captació de Feritxet. L’obra servirà, detalla el conseller encampadà, per reduir-hi “al mínim” les pèrdues d’aigua. L’any passat ja s’hi van renovar les comportes, que estaven deteriorades pel pas del temps i no tancaven bé.

Per altra banda, cal destacar una darrera inversió pressupostada, en aquest cas per un import de 40.000 euros, en millores en les reductores de pressió de la xarxa. “Amb aquests treballs garantirem que l’aigua arribi a tots els edificis d’Encamp amb la pressió adequada”, explica Fernández.

DOS NOUS PUNTS DE CAPTACIÓ A LES PARDINES

El comú té previst convocar un concurs per a la redacció de projecte i direcció facultativa de la construcció de dos nous punts de captació d’aigua potable. Abans de fer-ho, però, n’estudiarà bé la viabilitat econòmica i mediambiental. Si finalment es fessin, aquests pous s’ubicarien, segons explica Fernández, a la zona de les Pardines. “No sabem encara si es podran construir. Encara ho hem d’estudiar bé. Si l’estudi de viabilitat conclou que és possible tirar endavant el projecte, les obres s’adjudicarien l’any que ve”, puntualitza el conseller encampadà. Actualment la parròquia disposa de vuit punts de captació d’aigua potable. Quatre són a Encamp i, la resta, al Pas de la Casa. Per què l’equip de govern del comú considera que cal construir dos nous pous? Segons Fernández, les captacions actuals tenen la capacitat d’abastir la demanda d’aigua potable de tots els nuclis de la parròquia. Per tant, els nous pous de les Pardines servirien per disposar de “redundàncies” en cas que hi hagués incidències en els principals.

tracking