ES REALITZARAN TRES REVISIONS D'OFICI

El comú constata “irregularitats administratives” amb casa Xirro

Dolsa afirma que la corporació “no podia mirar cap a un altre costat” ja que s’hauria pogut incórrer en un delicte de prevaricació

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany va comparèixer ahir en roda de premsa per denunciar les “irregularitats administratives” relacionades amb la finca Terres del Solà de l’Estany, propietat de la família Tomàs, comeses “en moments molt puntuals en el temps”. Concretament, segons va detallar el secretari general de la corporació, Cerni Escaler, la primera revisió d’ofici fa referència a la delimitació del 1992 que va fer l’equip comunal de Jacint Casal –on Joan Tomàs, propietari dels terrenys, exercia com a cònsol menor– tot i existir un informe jurídic contrari del mateix comú. En segon lloc, a la permuta “en contra de l’interès general” de dos terrenys l’any 2006, sota el mandat de Toni Martí, entre Joan Tomàs (valorat en 186.000 euros) i un altre de propietat comunal (valorat en 266.000 euros). I, per últim, en la legislatura passada de Trini Marín, el canvi de sòl urbà a sòl urbà consolidat quan el terreny en qüestió “no compleix amb tots els serveis requerits”, entre els quals l’amplada del camí, la producció d’energia elèctrica o l’abastiment d’aigua potable.

Per tot plegat, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va sostenir que l’obligació de la corporació era “no mirar cap a un altre costat” perquè, en el seu defecte, es podria haver incorregut en un delicte penal de prevaricació. “No és un tema polític ni una cacera de bruixes. No va de dretes o d’esquerres. És un cas d’irregularitats administratives i el que toca al comú és corregir-les”, va dir Dolsa, que va lamentar que en els darrers dies hagi construït la seva opinió “sense la informació necessària”. Els terrenys en disputa de casa Xirro, d’11.382 metres quadrats, estan judicialitzats a dues bandes: una, per la declaració de lesivitat de la corporació, que busca declarar la nul·litat de determinades actes administratives i, alhora, la causa oberta dels propietaris contra el silenci administratiu de l’equip comunal de Rosa Gili arran de la petició d’urbanitzar la resta de la finca.

Sobre les sessions a porta tancada, la cònsol major, Rosa Gili, va defensar que la decisió es va prendre “de forma unànime” amb l’oposició per preservar la intimitat dels propietaris. “Si les parts consideren que no hi ha d’haver confidencialitat aquest comú no té cap intenció d’amagar res”, va concloure.

ALEIX: "SÓN POLÍTIQUES INCENDIÀRIES"

Els consellers de la minoria demòcrata van comparèixer una hora abans en roda de premsa per posar el crit al cel contra les “polítiques incendiàries” de la majoria, segons va definir Miquel Aleix. “La gravetat de l’afer és posar en dubte tot el que s’ha fet en els darrers 30 anys de legislació urbanística”, va declarar el conseller Jordi Vilanova. “Qui som nosaltres per dubtar?”, va afegir la consellera Núria Barquín, que va verbalitzar “la incomoditat” de realitzar sessions de comú a porta tancada.

L'OPOSICIÓ CRITICA ELS "DOS ANYS PERDUTS" DE LA CORPORACIÓ

Els consellers escaldencs de DA van comparèixer ahir en roda de premsa per lamentar “els dos anys perduts” de l’equip comunal liderat per Rosa Gili. “Entenem la complexitat que va tenir al principi la covid, però ens preocupa que no hem vist realitat res i voldríem veure feina efectiva”, va declarar Miquel Aleix. De fet, el conseller de la minoria va anar més enllà i va sostenir que el PS “va guanyar les eleccions comunals sense tenir projecte”, raó per la qual va assenyalar que Escaldes-Engordany “quedarà endarrerida en el plantejament de projectes d’avantguarda”. “La corporació té les finances sanejades i havia de poder continuar amb l’impuls econòmic d’anteriors mandats”, va afegir. Amb relació a les polítiques d’habitatge, Jordi Vilanova va demanar “solucions immediates”. “La gent no pot esperar quan té necessitats”, va recriminar. En aquest sentit, Vilanova va ironitzar amb el fet que la corporació “ha estat capaç d’adjudicar per la via d’urgència un foodtruck” i ho va comparar amb el fet que al programa electoral del PS “es donava molta importància a una bossa d’habitatge comunal que encara no ha vist la llum”. “Si fos el màxim responsable del comú d’Escaldes a mi se’m cauria la cara de vergonya. No es pot anar llançant paraules de fum als ciutadans sense que el comú hi posi especial atenció”, va etzibar. Per últim, els consellers van lamentar la “manca de previsió” en la construcció d’una planta superior a la llar de jubilats aprofitant el període de confinament.

Els consellers de l'oposició.

tracking