Reportatge

Fotos a les xarxes i retencions puntuals

Les nevades eclipsen les xarxes socials de fotografies mentre a la carretera es van viure algunes dificultats per moure’s, especialment per l’obligació de dur equipaments especials.

La neu arriba a totes les cotes.Agustí Ibáñez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La previsió de nevades generalitzades i ratxes de vent per ahir diumenge que ja advertia el Servei Meteorològic des de feia setmanes es va complir, deixant el paisatge de totes les cotes enfarinat, i regalant una fotografia perfecta a molts usuaris de les xarxes socials des de primera hora del matí.

Precisament va ser llavors, quan les nevades van afectar més la circulació de vehicles pel Principat, que ja de per si és complicada pel pont de la Puríssima i coincidint amb l’estrena de la temporada d’hivern. A les 9 del matí, el Servei de Mobilitat va instal·lar diversos punts de cadenatge a les valls centrals, cosa que va ocasionar cues a algunes vies pels cotxes que havien d’instal·lar els equipaments a partir d’aquell punt.

Al llarg de tota la jornada es va mantenir la fase groga a la CG-2 a partir d’Encamp, arribant puntualment a Escaldes-Engordany, i a la CG-3 i a la CG-4 a partir de la Massana. A la tarda, es va establir la fase negra a Arcalís.

Les estacions d’esquí també van notar les conseqüències de les condicions meteorològiques, que van suposar una davallada del trànsit cap a les seves instal·lacions, perquè “molts turistes van preferir passar el dia de compres a Andorra la Vella o a Escaldes-Engordany”, segons va explicar al Diari el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell.

A la tarda, les nevades es van concentrar al nord del país i es van començar a formar cues de cotxes sobretot a la frontera hispanoandorrana per sortir del Principat. Bonell es va demostrar poc sorprès per les retencions perquè “és esperable, perquè és un pont que té un cap de setmana pel mig, i molts turistes espanyols han de treballar”, va comentar. A les dues de la tarda, l’avinguda Tarragona començava a patir les primeres retencions en sentit nord a causa dels turistes que venen al Principat a acabar de passar el Pont de la Puríssima. De fet, 941 cotxes van entrar al país pel punt duaner del riu Runer, marcant el pic més alt durant la jornada d’ahir. Poca estona més tard, la sortida cap a Espanya també va augmentar l’afluència de cotxes arribant al pic màxim al pas de gairebé 900 vehicles més a les set de la tarda i que s’allargarien fins a la nit. Malgrat tot, Bonell va descartar que les condicions meteorològiques desfavorables que es van patir ahir anticipessin la sortida de turistes, ja que “la majoria de la gent que ha vingut a passar aquest cap de setmana del Pont són esquiadors, i la qualitat de la neu de les pistes és molt bona”.

EL TRANSPORT ESCOLAR DESDOBLA LÍNIES I AVANÇA HORARIS

El Govern va informar ahir a la tarda que a causa de la situació meteorològica que es va viure ahir i que es preveu que s’allargui fins avui al matí algunes línies del transport escolar es desdoblan i altres avançaran horaris per precaució i per evitar retards durant l’entrada dels estudiants als centres. El reforç del transport escolar passarà per desdoblar tres línies de bus: la que surt a les 7 del matí d’Arinsal cap a l’Escola Andorrana de Santa Coloma i al Lycée Comte de Foix; la línia amb sortida al Pas de la Casa a les 7:25 cap a l’Escola Andorrana d’Encamp i al Lycée Comte de Foix; i finalment, el bus que inicia el trajecte a Pal cap a l’Escola Andorrana d’Ordino. Per altra banda, el Govern va informar que l’avançament de l’inici de les rutes afectarà 15 línies més. Protecció Civil i Mobilitat van estendre la recomanació d’anticipar els desplaçaments i reduir l’ús del vehicle privat dins el Principat sempre que sigui possible per avui, amb la previsió que les nevades puguin continuar i que aportin gruixos de neu nova de 15 centímetres als 2.500 metres, de 7 centímetres a la cota 1.500 i 3 centímetres als punts de menys altitud del país. Els dos departaments també van insistir en la recomanació d’utilitzar el transport públic per no saturar la xarxa viària, i que si s’opta pel transport privat es comprovi que es porten els equipaments obligatoris. A més, també es demana limitar les activitats a la muntanya fora dels dominis segurs, perquè el nivell nival està poc estabilitzat per les nevades.

La nevada va provocar problemes per accedir al túnel dels Dos Valires.

Els carrers d'Escaldes-Engordany plens de neu.

tracking