Zones susceptibles de ser disputades

Dues-centes hectàrees de dubte fronterer

La controvèrsia al Planell de la Tossa només representa un 5% del territori fronterer on ambdós països divergeixen cartogràficament

Una zona amb major superfície en disputa entre Andorra i Espanya.GOOGLE EARTH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les discrepàncies cartogràfiques són presents a tot el Pirineu i els emprius, que són terres d’aprofitament comú entre pobles veïns i acostumen a ser espais d’abandonament rural que pel seu escàs valor material no donen peu a la disputa entre els seus possibles posseïdors fins que un d’ells decideix treure un profit d’aquella zona. El parc solar de l’estació de Pal al qual EMAP ha instal·lat 5.300 plaques fotovoltaiques en una superfície de 22.000 metres quadrats ha revifat el neguit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ja va denunciar el 2010 una causa que la justícia no va ser capaç de resoldre per falta de proves. Però aquestes 10,45 hectàrees en disputa no són ni molt menys l’única zona on Andorra i Espanya difereixen en els seus mapes cartogràfics, tal com va revelar l’enginyer forestal Joan Macaya. De fet, les divergències sobre els límits fronterers entre ambdós països superen les 200 hectàrees atenent als respectius mapes cartogràfics.

Així doncs, la controvèrsia al Planell de la Tossa representa només un 5% de les zones on Andorra i Espanya se solapen cartogràficament. De moment, però, són zones heterogènies que, com dèiem abans, no han transcendit a l’esfera diplomàtica per la manca d’interès a explotar els terrenys, però són susceptibles de crear disputes si mai se’n treu un rèdit. La superfície més gran en confrontació és el Barranc de Laquell, amb 83,71 hectàrees, prop del refugi de Francolí. De fet, per aquesta zona arriba a creuar una pista forestal que connecta amb Civís i que, tal com ironitza Macaya, és procliu “als emprenedors de la frontera”. Per dimensions, el següent territori en disputa és proper al vessant sud del pic de Montmalús, que consta de 76,56 hectàrees comunes d’Andorra i Espanya i es troba a mig camí entre el refugi de l’Illa i el refugi de Montmalús, tot i que és una zona escarpada poc transitada. Per últim, la carena del Pic Negre també genera confusió en 29,68 hectàrees, un indret que té la particularitat de ser transitat per vehicles motoritzats però que alhora podria generar conflicte al ser aquesta una activitat sancionada pels Agents Rurals de Catalunya.

Una zona amb major superfície en disputa entre Andorra i Espanya.

Una zona amb major superfície en disputa entre Andorra i Espanya.

Una zona amb major superfície en disputa entre Andorra i Espanya.

tracking