Reportatge

Les restes que queden de l''huracà' a l'Aldosa

Cinc mesos després del fort temporal que va fer estralls al bosc de l’Aldosa i arreu del país, la zona, de propietat privada, encara presenta arbres caiguts, escapçats i migpartits.

El bosc de l'Aldosa amb els arbres afectats pel vent huracanat, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat divendres 18 de juny al matí, la zona boscosa que hi ha a la vora de la carretera secundària que connecta Anyós amb l’Aldosa presentava una imatge desconcertant. Després d’una tarda de tempesta amb ruixats intensos i ràfegues de vent huracanat de més de 100 quilòmetres per hora, els veïns de l’Aldosa que l’endemà al matí van sortir de casa per anar a treballar o fer una passejada van prendre consciència de l’abast real dels estralls del temporal: desenes d’arbres arrencats de soca-rel o migpartits per la força del vent jeien a terra com soldats abatuts després d’una batalla. Les imatges del bosc de l’Aldosa van córrer com la pólvora per les xarxes socials. Les fotografies i vídeos mostraven l’espai com un escenari gairebé catastròfic. Ni tan sols els padrins, per molt que fessin memòria, eren capaços de recordar una tempesta d’estiu tan violenta com la que va assolar el Principat fa poc menys de cinc mesos.

De seguida que el mateix dijous al vespre van rebre l’avís, els bombers van desplaçar-se a la zona on havien caigut els arbres per fer una intervenció d’emergència. Els treballs per garantir la seguretat a l’àrea afectada van perllongar-se fins l’endemà al matí. El comú de la Massana, per la seva part, va informar que la neteja completa de l’espai s’inclouria en les tasques de manteniment de camins i boscos que la corporació porta a terme regularment a l’estiu.

Gairebé mig any després dels fets encara hi ha arbres caiguts en aquella tempesta al bosc de l’Aldosa. El Diari va posar-se en contacte aquesta setmana amb el comú massanenc, que va informar que tots els camins i boscos de propietat comunal estan nets de fa mesos i que la zona on són més evidents els danys provocats pel temporal està situada en un terreny privat.

Veïns del poble van explicar que hi ha gent que hi va a collir llenya. La majoria dels que s’hi acosten, van afegir, no s’atreveixen a endinsar-se gaire en el bosc perquè encara s’hi veuen arbres escapçats que, amb el temps, podrien caure.

Els experts meteoròlegs coincideixen a mantenir que, encara que no passi gaire sovint, l’episodi de fortes pluges i vents que va escombrar el Principat el juny passat i que va abatre els arbres del bosc de l’Aldosa és un fenomen normal en un clima com l’andorrà. Tot i que aleshores van escampar-se rumors que havia estat causat per un tornado o un esclafit –una columna d’aire en ràpid descens que en impactar en la superfície s’estén en totes direccions i genera vents molt forts–, fonts del servei de Meteorologia van explicar que va tractar-se del que tècnicament se’n diu un complex convectiu de mesoescala. És a dir, una estructura nuvolosa amb una extensió de centenars de quilòmetres que sol produir pluges persistents de notable intensitat.

LES CLAUS

-Propietat

El terreny és privat. El comú afirma que ja ha acabat els treballs de neteja de tots els boscos i camins de la seva propietat.

-Llenya

Hi ha gent que va a collir llenya a la zona. La majoria no s’endinsen gaire en el bosc perquè encara s’hi veuen arbres que podrien caure.

-Les causes

Les destrosses no van ser produïdes per un tornado o un esclafit, segons el servei de Meteorologia.

Arbres caiguts i malmesos al bosc de l'Aldosa.

tracking