Reportatge

Sense criteris compartits

La manca d’un marc legal que reguli la transparència a l’administració fa que la documentació que els comuns posen a disposició dels ciutadans canviï de parròquia a parròquia

Una sessió de consell de comú a Encamp.COMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra no s’ha dotat encara d’un marc legislatiu que reguli amb claredat en quins casos les administracions públiques estan obligades a posar la informació que generen a l’abast dels ciutadans i en quins no. La manca d’un criteri unificat fa que la documentació que els comuns posen a disposició de tothom a través dels seus webs oficials no sigui la mateixa. De fet, els dos únics punts en què coincideixen és que fan públiques les transcripcions de les sessions de consell de comú i els pressupostos i liquidacions.

Les corporacions comunals més transparents són les d’Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. El comú de la capital difon les sessions de consell de comú transcrites amb un cert retard –l’última data del 3 d’agost– i en vídeo al canal oficial a Youtube. A més, publica les actes de les juntes de govern –la darrera és la del 15 de setembre. Tot i això, no publica en obert els plecs de bases dels concursos públics.

El comú d’Escaldes, com el d’Andorra la Vella, fa públiques les sessions de consell de comú en format doble, difon una transcripció de les actes de les juntes de govern i tampoc permet descarregar gratuïtament els concursos. El d’Encamp, malgrat que és l’únic comú del Principat que permet accedir en línia a tots els concursos només amb un clic i sense haver de pagar cap quota, no publica les sessions de consell de comú en format audiovisual ni tampoc difon les actes de les juntes de govern.

Els comuns menys transparents són Canillo, Ordino, la Massana i Sant Julià de Lòria, cap dels quals fa públiques les actes de les juntes de govern ni penja en obert els plecs de bases. Amb l’excepció de la Massana, tampoc difonen en vídeo les sessions de consell de comú. L’únic que sí que publiquen les quatre corporacions són les transcipcions dels consells de comú.

Els comuns estan decidits a posar ordre amb l’objectiu que la informació pugui arribar a tothom. Els passat juliol van acordar, en reunió de cònsols, de treballar per crear un marc general de transparència per a totes les corporacions.

MÉS

-Canillo

Publica les transcripcions dels consells de comú, així com els pressupostos i les liquidacions.

-Encamp

Fa públiques les transcripcions dels consells de comú, els pressupostos i liquidacions i, en obert, els plecs de bases dels concursos públics.

-Ordino

Difon les transcripcions dels consells de comú, així com els pressupostos i les liquidacions.

-La Massana

Publica els consells de comú, transcrites i en vídeo, i els pressupostos i liquidacions.

-Andorra la Vella

Posa a l’abast dels ciutadans els consells de comú, transcrits i en vídeo, les actes de les juntes de govern i els pressupostos i liquidacions.

-Sant Julià de Lòria

Fa públiques les transcripcions de les sessions de consell de comú i els pressupostos i liquidacions.

-Escaldes-Engordany

Publica els consells de comú, transcrits i en vídeo, les actes de les juntes de govern i els pressupostos i liquidacions dels comptes.

tracking