L'antiga clínica de Santa Coloma, a terra

La CASS assumirà la despesa de les proteccions que s’han d’instal·lar per tirar a terra l’immoble tot i que no hi ha una resolució definitiva de qui ho ha de fer

L'antiga clínica de Santa Coloma, a terraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fons de reserva de jubilació (FRJ), que gestiona l’edifici de l’antic centre hospitalari de Santa Coloma, completarà l’enderrocament de la clínica i la protecció d’aquest terreny i les propietats adjacents dels riscos geològics de la zona l’any vinent. Ho farà, s’assenyala al projecte de pressupost per al 2022 de l’FRJ, ja que segons resolució del Govern les despeses per aquests treballs han de ser a càrrec de la parapública.

L’FRJ, per evitar un nou endar­reriment, es farà càrrec provisionalment del cost de les proteccions “amb independència de la resolució final sobre qui ha de pagar les proteccions contra els riscos geològics de la zona”. I és que es considera que “cal prioritzar” la finalització d’aquest projecte complex, que s’ha estat analitzant des de fa anys i que es va iniciar de manera efectiva el desembre del 2020 amb la sol·licitud de la llicència d’obres per dur a terme l’enderroc presentada al comú d’Andorra la Vella.

L’FRJ ha reservat una partida de 2,6 milions d’euros en el pressupost de l’any vinent per a actuacions vinculades a l’enderroc de l’antic centre hospitalari de Santa Coloma i protecció dels riscos geològics d’aquest terreny i de l’antiga residència del Solà d’Enclar, així com l’eventual retirada d’amiant i/o altres materials contaminants. Aquest projecte “contribuirà a millorar la seguretat de les persones i dels edificis a la zona, i permetrà treballar en les possibilitats de futur d’aquest bé immobiliari i altres que posseeix l’FRJ a la mateixa zona com a part de la cartera d’inversions”.

Cal recordar que l’edifici de l’antic centre hospitalari va ser adquirit per la CASS l’any 1974 i que es troba en desús des del 1995. Malgrat les actuacions dutes a terme en els darrers anys, el deteriorament progressiu de l’edifici, els actes vandàlics i la incursió a l’interior de l’edifici per part de persones de manera esporàdica poden suposar un risc per a la seguretat pública i generen queixes per part dels veïns. Aquesta intervenció, ja prevista en pressupostos anteriors, podria estar supeditada a la construcció prèvia d’unes proteccions contra la caiguda de blocs rocosos.

L’any 2017 es va encarregar un estudi per avaluar diverses alternatives en col·laboració amb el Govern d’Andorra, el 2020 l’FRJ va encarregar el projecte d’enderroc a una empresa especialitzada i l’1 de desembre d’aquell any va presentar la corresponent sol·licitud d’enderroc al comú d’Andorra la Vella. La corporació va respondre que no s’autoritzava l’enderroc i es demanava que el projecte incorporés “la realització, a càrrec del sol·licitant, de proteccions efectives enfront el risc natural geològic per caiguda de blocs, les quals hauran de protegir suficientment els edificis existents i les parcel·les de l’entorn que resultarien exposades a risc natural per caiguda de blocs rocosos a conseqüència de l’ender­roc”.

Durant l’any 2021, el consell d’administració i la comissió gestora de l’FRJ van considerat oportú verificar si a l’interior de l’antic centre hospitalari hi ha materials que contenen amiant o altres materials contaminants. Per tal de poder actuar de manera segura tant des del punt de vista de prevenció de riscos laborals com de protecció del medi ambient, ja s’està licitant.

L’FRJ indica que considerant la necessitat de resoldre una situació que pot suposar un risc per a la seguretat pública i que aquest risc potencialment s’agreuja amb el pas del temps, les inversions previstes per a l’exercici 2022 inclouen: 1.931.980 euros per a proteccions (1.000.427,50 euros atribuïts a l’antic hospital i 931.552,50 euros a l’antiga residència Solà d’Enclar), 300.000 euros per a la retirada de materials contaminants i 400.000 euros per a la part de l’enderroc que s’estima executar el 2022. La resta del cost d’enderroc, estimat en 600.000 euros, es preveu que s’executarà el 2023 mitjançant crèdits plurianuals.

Estat actual de l'edifici de l'antiga clínica Santa Coloma.

tracking