La unió d'EMAP i Ensisa permetrà guanyar capacitat d'inversió

El comú perdrà poder de decisió a la nova societat, però es guanyarà competitivitat en el mercat internacional, afirma Camp

Estació d'esquí de PalC.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Perdre poder de decisió per guanyar capacitat d’inversió i competitivitat en el mercat internacional. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va resumir ahir amb aquestes paraules en declaracions al Diari el canvi que suposarà per al comú la integració d’EMAP i Ensisa, les societats que gestionen, respectivament, les pistes de Pal Arinsal i Soldeu-el Tarter, en un nou hòlding empresarial.

“Sí que és cert que el comú no tindrà a la nova societat la influència que té ara a Ensisa, on som el soci majoritari amb el 50,11% de les accions”, va admetre Camp. Tot i això, va remarcar, la unió dels dos dominis permetrà incrementar els beneficis en els propers anys i, de retruc, la capacitat de la nova societat per fer inversions en les instal·lacions amb recursos propis, “sense haver-se d’endeutar indefinidament”. El pes del comú canillenc en la composició accionarial del hòlding serà al començament del 40,09%, però el preacord estableix mecanismes perquè la participació del comú de la Massana augmenti del 20% al 30% en sis anys i que, en paral·lel, la de la corporació canillenca es redueixi del 40,09% al 35,08%. En aquest mateix període, també es preveu que la participació del tercer soci, Crèdit Andorrà, passarà del 39,66% al 34,7%.

El cònsol va assenyalar que, avui dia, “si vols ser competitiu en el mercat internacional has de fer inversions constantment”, sobretot si ets “una empresa de serveis turístics del sector de la neu”. Camp va recordar que només Ensisa ha invertit “més de 80 milions d’euros en els últims 10 anys” per posar al dia les pistes de Soldeu-el Tarter. “Les pistes d’esquí són molt intensives en capital, i l’ideal és que no hagis d’endeutar-te gaire i puguis finançar una part de les inversions amb els beneficis que genera la pròpia activitat empresarial. I, si pot ser la majoria, millor”, apunta el màxim responsable de la corporació.

FORFET A UN PREU MÉS ALT

El cònsol va assegurar que l’estudi econòmic que fonamenta la viabilitat del hòlding indica que la integració entre les dues estacions permetrà incrementar els beneficis en els propers anys. “Hi guanyarem molt més que si continuéssim les dues empreses separades com hem fet fins ara”, va afirmar. En què se sostenen aquestes previsions? Segons va assenyalar Camp, en el fet que la nova societat podrà oferir als clients més quilòmetres de pistes, la qual cosa, al seu torn, “et permet ampliar l’oferta fent una proposta de forfet a un preu més alt”.

Una altra raó perquè la unió d’EMAP i Ensisa fa possible millorar la competitivitat que tenien fins ara les dues empreses individualment és que la nova societat tindrà una oferta més diversificada. “Ensisa es compenetra molt bé amb amb EMAP. Si vols competir en el mercat de la neu, que és molt madur i li costa molt créixer, cada vegada es fa més imprescindible oferir un ventall d’activitats ampli durant tot l’any, no només la temporada d’hivern. La unió amb EMAP ens permet avançar en aquest sentit”, va assegurar Camp.

La signatura del pacte de socis entre els comuns de Canillo i la Massana i Crèdit Andorrà és previst que tingui lloc abans de final d’any, segons va afirmar el cònsol dilluns a la premsa. Camp també va apuntar que una eventual integració a la marca Grandvalira no es començarà a negociar fins que no es tanqui l’acord entre EMAP i Ensisa.

tracking