Cultura xifra en 45.000 euros el projecte de la farga del Madriu

El departament destaca que el jaciment està declarat BIC i que el paisatge cultural és Patrimoni de la Humanitat

Visita institucional a la farga del Madriu el 5 d'octubre.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de la farga del Madriu tindrà un cost de 45.000 euros i es desenvoluparà durant els propers tres anys, segons va respondre ahir el departament de Cultura a una pregunta entrada per la consellera general del PS Susanna Vela.

Entre aquests costos destaca l’associat a l’equip tècnic del laboratori LAPA/Iramat, que du a terme els treballs d’intervenció arqueològica a la farga, els salaris dels quals s’han establert en 20.000 euros per a una campa­nya de dos mesos. En concret, Cultura indica que el salari mensual del codirector de l’excavació està fixat en 4.400 euros, mentre que els altres dos membres de l’equip tenen una remuneració respectiva de 3.300 euros mensuals. El departament matisa en la seva resposta a la consellera general socialdemòcrata, però, que les tarifes han estat fixades pel laboratori i que aquesta institució assumeix el salari dels enginyers i del director de recerca, que corresponen a 3.750,00 euros i a 6.000,00 euros mensuals, respectivament, els quals desenvoluparan les tasques amb posterioritat al treball de camp als seus laboratoris. Aquest cost ha tingut en compte, destaca Cultura, “la missió a l’estranger, el desplaçament des del lloc de residència, la ubicació del jaciment, les condicions d’allotjament en un campament a 2.000 metres d’altitud i la coordinació entre els treballs de recerca i de conservació”.

El PS havia entrat un seguit de preguntes sobre aquest projecte en què s’interessava pels criteris seguits a l’hora d’establir les tarifes dels professionals que desenvolupen el treball arqueològic i també dels costructors especialitzats en pedra seca que han de fer l’anastilosi, és a dir, la reconstrucció de les runes de la farga. En aquest sentit, la campanya durarà un mes i el cost detallat per Cultura es xifra en 15.000 euros mensuals del salari d’un artesà professional en pedra seca, 12.000 al mes per a un obrer professional i 5.183,20 euros per a un obrer amb formació bàsica en pedra seca. Aquestes tarifes estan establertes per l’Association de Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS). Més enllà, Cultura ressalta que aquesta part del projecte està considerada una part de formació i en l’equip hi ha un obrer d’una empresa constructora, l’ecoguarda de la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror i vuit tècnics de manteniment del comú d’Andorra la Vella que en acabar el projecte estaran capacitats per treballar amb pedra seca.

En aquest sentit, el departament de Cultura deixa constància en la seva resposta que “el mercat de treball nacional no ofereix aquests perfils professionals altament especialitzats, i els tècnics responsables del projecte del departament de Patrimoni Cultural han pogut contrastar amb altres professionals francesos de la conservació que les tarifes són les habituals al país veí”.

Altrament, també s’informa que s’ha organitzat un campus internacional per a joves, el qual estarà gestionat per la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror i la comissió nacional.

UN JACIMENT ÚNIC PER DOCUMENTAR LA SIDERÚRGIA DEL FERRO AL SEGLE XVII

La resposta del departament de Cultura a la consellera general Susanna Vela inclou el detall de la importància d’aquest jaciment per aportar una visió global dels treballs d’extracció del ferro no només al Principat, sinó al llarg dels Pirineus. Així, Cultura destaca que no hi ha cap farga del segle XVIII com la del Madriu excavada al Pirineu. “La farga va ser edificada l’any 1732, en un moment cabdal de la història siderúrgica del país, ja que correspon a la fase d’implementació de la tècnica de producció de ferro pel procediment de reducció del mineral, conegut com a procediment a la catalana.” Més enllà, també apunta que el projecte de la farga del Madriu permetrà “integrar l’estudi arqueològic de la farga Rossell en una visió global del procés evolutiu del mètode a la catalana, que s’inicià a la fi del segle XVII i s’enllestí la segona meitat del segle XIX, quan es va inventar el model de farga de la farga Rossell”. A més a més, es ressalta que el projecte també contribuirà impulsar l’itinerari cultural de la Ruta del Ferro a Andorra com a part de la Ruta dels Pirineus.

tracking