Reunió de cònsols

Marsol no renuncia al projecte de telefèric fins al pic de Carroi

La cònsol major de la capital assegura que prendrà una decisió sobre el futur del giny “abans de final d’any”

Reunió de cònsols, ahir al coll de la Botella.COMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marsol no renuncia a unir Andorra la Vella amb el pic de Carroi mitjançant una línia de telefèric. Tot i que va admetre que la proposta de connectar amb el giny el centre de la capital i les pistes d’esquí de Pal va ser precipitada, la cònsol major va assegurar ahir al restaurant del coll de la Botella, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, que “abans de final d’any” el comú prendrà “alguna decisió” sobre el projecte.

Ara com ara, la idea que té sobre la taula Marsol seria tornar a la proposta inicial, és a dir, que el punt d’arribada del telefèric fos el pic de Carroi. La cònsol va recordar que aquest projecte, més modest que el de fer arribar el giny fins a la zona de Pal, no limitarà el comú si més endavant es planteja ampliar-ne el recorregut. “El projecte inicial no és incompatible amb la segona proposta que vam fer”, va assegurar.

Cal recordar que el concurs per a la concessió del telefèric fins al pic de Carroi i l’estació de Pal va declarar-se desert el 13 de juliol. Aquell dia també va anunciar-se que cap de les set empreses que van retirar el plec de bases va presentar ofertes. En roda de premsa, Marsol va llegir una carta de la filial andorrana de Doppelmayr que amenaçava el comú d’Andorra la Vella d’emprendre “accions legals” per frenar el projecte. L’empresa especialitzada en la construcció de sistemes de transport per cable assegurava a la missiva que les condicions del concurs eren “massa exigents” i feien “difícil” que cap societat s’hi pogués presentar. Fent referència a aquest primer concurs, Marsol va admetre ahir que potser el comú “va animar-se massa”. Tot i això, la cònsol va mostrar-se esperançada que Andorra la Vella pugui esdevenir peu de pista algun dia.

D’altra banda, Marsol va recordar que avui acaba el termini perquè el Govern emeti una resposta a la demanda administrativa que van fer els comuns a final de juny per les transferències de l’executiu als comuns pendents des del 2017. Si el Govern no respon, va comentar Molné, serà considerat “silenci administratiu”. En aquest cas, els comuns denunciaran l’executiu a la Batllia.

Els cònsols també van renovar la certificació de les parròquies amigues de la infància amb l’Unicef. L’ONG va presentar-los el nou logotip del consell d’infants. Com a novetat d’aquest curs, cada parròquia firmarà els plans d’actuació amb l’Unicef. “Signarem aquest memoràndum amb un apartat general i amb un altre d’específic per a cada parròquia”, va explicar Molné, que va afegir que durant la reunió també es van destacar els bons resultats dels consells d’infants.

En la reunió també va acordar-se que Mireia Codina, cònsol menor de Sant Julià de Lòria, i Magda Mata, consellera de Gent Gran d’Escaldes-Engordany, siguin les representants dels comuns a la Taula nacional de salut mental.

ELS COMUNS RECICLARAN EL 65% DE RESIDUS URBANS EL 2035

Els comuns unificaran la metodologia de recollida d’escombraries per complir l’objectiu marcat pel ministeri de Medi Ambient que el 2035 es reciclin com a mínim el 65% dels residus urbans. El pla de residus 2021-2035, que la ministra Calvó va presentar ahir al matí als representants comunals durant la reunió de cònsols, també fixa la fita, per al 2030, de reduir a la meitat el nivell actual de malbaratament alimentari. La proposta del ministeri està fonamentada en les darreres directives europees sobre reciclatge de residus urbans.

MAS I MORTÉS AFIRMEN QUE CAL UNIR L'ESQUÍ EN UNA MARCA

En declaracions a la premsa després de la reunió, els cònsols majors d’Encamp i Ordino, Laura Mas i Josep Àngel Mortés, van mostrar-se favorables a la creació d’una sola marca d’esquí a Andorra que englobi totes les pistes del país. La proposta ha tornat a agafar volada arran de l’anunci, dilluns a la tarda, de la creació d’una nova societat que englobarà els dominis de Soldeu-el Tarter i Pal Arinsal. “Tot el que sigui unificar marques que ens donin un valor afegit i un prestigi internacional en l’àmbit de l’esquí ho veiem bé. És una bona idea per al sector de la neu”, va afirmar Mortés. Mas, per la seva banda, va afegir que cal oferir l’oferta d’esquí del país sota “una sola imatge”, ja que “sumar esforços sempre va bé”. Tot i l’optimisme per les oportunitats que poden obrir-se arran de l’anunci de la fusió d’EMAP i Ensisa, Mas i Mortés no van voler entrar en els detalls del preacord a què han arribat els comuns de la Massana i Ordino i Crèdit Andorrà. “Si pot solucionar els problemes econòmics per fer les inversions necessàries a Pal Arinsal em sembla bé”, va afirmar el cònsol ordinenc. Mortés, d’altra banda, va afirmar que encara és d’hora per saber si es mantindrà el forfet que Ordino Arcalís ofereix conjuntament amb Vallnord i que dona accés a les dues estacions. “Potser l’acord s’haurà de rescindir. No ho sabem”, va apuntar el cònsol. Mentre no canviïn les coses, l’acord és vigent fins al maig del 2022.

tracking