Escaldes-Engordany

Por del comerç per les obres a Fiter i Rossell

La majoria de negocis coincideixen a criticar que el comú no hagi habilitat un carril de serveis mentre durin els treballs

Les màquines han començat a treballar avui a Fiter i RossellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d'Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ha informat a través de les xarxes socials que les obres a Fiter i Rossell que està duent a terme el comú d'Escaldes-Engordany i que van començar ahir, no afecten ni a l'entrada a l'aparcament ni a l'accés a peu ni a l'ascensor exterior del'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i que l'aparcament del centre sanitari està obert.

Els comerciants afectats per la primera fase de les obres a l’avinguda Fiter i Rossell –els treballs van començar ahir, és previst que s’allarguin tres mesos i es duran a terme al tram situat entre els carrers Josep Viladomat i Manel Cerqueda– es mostren preocupats per l’efecte que tindrà el tall del vial en els seus negocis. Tot i que la majoria coincideixen que les obres són necessàries i beneficiaran tota la parròquia, lamenten les afectacions que tindran en la circulació i, de retruc, en els seus comerços. Alguns fins i tot temen que hauran d’abaixar la persiana per la caiguda de les vendes.

Una de les crítiques que repeteixen més els propietaris i responsables dels comerços de la zona és que el comú no hagi habilitat un carril de serveis mentre durin els treballs. “Està molt bé que es facin les obres, però espero que obrin un carril perquè els veïns i els comerciants hi puguem passar”, va afirmar ahir al Diari Jesús Rozados, gerent del Garatge Madriu, taller mecànic i elèctric per a automòbils. Els comerciants alerten que l’absència d’aquest carril no només els fa més difícil carregar i descarregar les mercaderies, sinó que també impediria l’accés dels serveis d’emergència si es declarés un incendi en un edifici o una ambulància hagués d’anar a buscar un pacient que requereix atenció d’urgència en un pis de la zona. Per limitar les molèsties derivades de les obres, la majoria de comerciants també coincideixen a afirmar que els treballs s’haurien d’haver subdividit en trams més petits.

Impacte en la facturació

Els comerciants de Fiter i Rossell miren els propers mesos amb incertesa per l’efecte negatiu que asseguren que tindran les obres en la facturació dels seus negocis. Sandra Martínez, responsable de la botiga de mascotes Aqua-Hobby, va explicar que l’impacte del tall de l’avinguda en el negoci ja va fer-se sentir ahir. “Nosaltres venem molts productes que pesen, com ara sacs de pinso per a gossos. Si la gent no pot aparcar el cotxe a prop no vindrà a comprar a la botiga”, va lamentar. La responsable del bar-restaurant Turístic, per la seva banda, va apuntar que s’està plantejant de tancar. “Aquestes obres arriben quan encara no hem sortit de la pandèmia. Molts clients ens han dit que no vindran”, va assegurar.

Els botiguers del tram afectat per les obres també coincideixen a criticar la “falta de comunicació” del comú. “M’hauria agradat que ens haguessin informat del projecte abans, tres o quatre mesos abans del començament de les obres, com a mínim, i no fa 15 dies”, va afirmar Anna Mortés, propietària de la Farmàcia Mortés, fent referència a la reunió de poble que va tenir lloc dijous 9 de setembre. La farmacèutica va assegurar que tenir coneixement de les obres amb antelació li hauria permès d’adaptar millor el funcionament del negoci a les noves circumstàncies.

Finalment, els comerciants afirmen que les obres no els haurien provocat tantes molèsties si s’haguessin programat per a l’estiu i lamenten que només hi hagi dos punts de recollida d’escombraries, un a cada cap del tram tallat.

La segons fase de les obres es farà de gener a març del 2022, i hi haurà talls entre la cruïlla amb l’avinguda del Pessebre i el carrer dels Escalls. A més, s’obrirà el trànsit a l’avinguda Fiter i Rossell i al carrer Manel Cerqueda en sentit baixada. També es mantindrà el doble sentit a l’avinguda Esteve Albert i s’afegirà un doble sentit al pont de J. M. Alanis. Mentre durin els treballs, l’accés a l’hospital s’haurà de fer pel carrer dels Escalls, en un sol sentit i en direcció contrària al que és ara, de tal manera que el trànsit d’Andorra la Vella només tindrà accés al pàrquing Falgueró.

LES CRÍTIQUES

Carril de serveis

Els comerciants demanen al comú que obri un carril al carrer mentre durin les obres per facilitar la càrrega i descàrrega de mercaderies i el pas dels serveis d’emergència.

Trams més petits

La majoria de propietaris i responsables de comerços afirmen que les obres s’haurien d’haver subdividit en trams més petits.

Accés dels clients

Els botiguers lamenten que el tall dificulta l’accés dels clients als seus comerços i asseguren que això els farà perdre vendes. Alguns es plantegen tancar.

Comunicació

Els comerciants critiquen la falta de comunicació amb el comú. Saber abans com afectarien les obres al trànsit els hauria facilitat, asseguren, adaptar millor el negoci a les noves circumstàncies.

Calendari

Les obres no els haurien provocat tantes molèsties si s’haguessin programat per a l’estiu, coincideixen a assenyalar els comerciants.

Escombraries

Els botiguers lamenten que només hi hagi dos punts de recollida d’escombraries, un a cada cap del tram tallat. Això els obliga, asseguren alguns, a carregar les deixalles fins al final del carrer, la qual cosa els suposa una molèstia afegida.

Inici de les obres a Fiter i Rossell.

Accés a l'aparcament del SAAS

tracking