La crisi fa aflorar pisos de lloguer al Pas

Els empresaris turístics cerquen ingressos després de 18 mesos de sequera per la Covid

Edificis d'habitatges al Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi econòmica associada a les restriccions i mesures preses per les diverses administracions per tal de fer front a la pandèmia s’ha enquistat al Pas de la Casa fins al punt que els empresaris exprimeixen totes les possibilitats per a poder superar la difícil situació que arrosseguen des de març de 2020.

Si en diversos indrets s’ha pogut recuperar en certa mesura l’activitat econòmica, no ha estat així al Pas de la Casa, dependent en un grau més elevat que la resta del Principat del mercat francès. Les restriccions anunciades pel president de França i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, el 14 de juny per a fer front a la cinquena onada han suposat un cop definitiu a les expectatives de millorar les dades d’aquest estiu.

Davant d’aquest fet, l’oferta de lloguer fix residencial al Pas de la Casa s’ha incrementat en les darreres setmanes i són freqüents les ofertes d’habitatges de lloguer a preus molt baixos en comparació a la situació general a la resta de parròquies i al Principat en conjunt. En aquest sentit, diversos portals ofereixen estudis moblats i amb plaça d’aparcament per 350 euros de lloguer mensual al Pas de la Casa.

D’altra banda, el president de l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics (AETE), Àlex Ruiz, apunta que “fa 18 mesos que els empresaris del Pas de la Casa no ingressen res; normal que busquin altres alternatives per a ingressar encara que sigui poc”. El canvi d’ús és una de les mesures que impulsa el Govern per fer front a la difícil situació de l’habitatge que pateix el país des de 2018 amb una crisi d’oferta i de preus que supera les capacitats de la demanda. A més de les mesures impulsades pel Govern, les diferents parròquies intenten també fer la seua per a poder solucionar el problema.

En aquest sentit, el cònsol major del comú de Canillo, Francesc Camp, va anunciar aquesta passada primavera diverses iniciatives per a promoure també el canvi d’ús. No obstant això, els empresaris, com en aquest cas el president d’AEAT, Àlex Ruiz, lamenten que aquestes iniciatives no s’hagin dut a terme. A més, en el cas concret de Canillo, lamenten que “és complicat el canvi d’ús perquè quan acaba la temporada no hi ha serveis a la zona del Tarter i Soldeu i és difícil que algú visqui allà tot l’any en aquestes circumstàncies”. El president d’AEAT també critica la mesura de la congelació dels lloguers perquè “treu del negoci del canvi d’ús els pisos turístics”. Ruiz assegura que si no hi ha una possible rendibilitat no es farà el canvi, si no és per situacions complicades de veritat com la del Pas de la Casa.

8.500 pisos buits

Aquesta mateixa setmana, en la reunió de la Taula de l’Habitatge, els empresaris es van veure sorpresos per la revelació feta al si de la mateixa sobre les dades de pisos buits al Principat d’Andorra. En aquest cas, per part de l’administració es va comunicar que les dades recollides per FEDA i les mútues elèctriques parroquials sobre els habitatges en què es pot concloure que romanen buits pel sostingut baix consum d’energia se’n compten 8.500 arreu del Principat. Una xifra que mostra les imperfeccions donades al mercat del lloguer de l’habitatge i que justifiquen una intervenció del Govern per regular dit mercat.

tracking