Els nous comptadors d'aigua han estalviat 20.000 euros als usuaris

La xarxa de telelectura que el comú acabarà de desplegar al setembre permet fer un seguiment
del consum a temps real

Els nous comptadors d'aigua han estalviat 20.000 euros als usuarisCOMÚ D'ANDORRA LA VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xarxa fixa de telelectura de comptadors d’aigua d’Andorra la Vella ha permès estalviar 20.000 euros a les famílies i empreses de la parròquia des que el comú de la capital va començar a desplegar-la fa dos anys.

El cònsol menor, David Astrié, va explicar ahir al matí en la roda de premsa de presentació de la tercera i última fase d’implentació de la xarxa que aquest sistema, amb el qual es pot fer un seguiment del consum d’aigua a temps real, fa possible localitzar de manera immediata els casos de sobreconsum i solucionar el problema que hi ha al darrere “abans que la factura arribi a casa” de l’usuari. “És un sistema que protegeix el consumidor” d’haver de pagar pel consum excessiu en cas d’avaria, va afirmar Astrié.

En total, el comú ha intervingut des del 2019 en deu casos de sobreconsum, causats, segons Astrié, per trencaments i fuites. “El sistema envia una alarma de manera automàtica sempre que detecti un sobreconsum i, per tant, s’anticipa a una possible factura inflada respecte del consum normal en aquell edifici”, va puntualitzar el cònsol menor. Astrié també va apuntar que la xarxa suposarà un “estalvi de feina” per als esquips que fins ara treballaven en la lectura dels comptadors.

La corporació finalitzarà al setembre la implantació definitiva de la xarxa de telelectura dels 1.600 comptadors d’aigua que ha distribuït per tota la parròquia. Segons el cònsol menor, es tracta d’un sistema de gestió “eficient” que envia per radiofreqüència les dades de consum d’aigua dels comptadors de manera automàtica al centre de control, situat a l’edifici del comú. Les dades són captades a través de 180 concentradors en forma de gota instal·lats en fanals i façanes d’arreu de la ciutat.

DESPLEGAMENT

El comú va començar a instal·lar la xarxa el 2019 a Prada Ramon i la part alta de l’avinguda de Meritxell. Durant el 2020 va continuar pel centre històric, el Solà, el carrer Prat de la Creu, l’avinguda Tarragona i el carrer Terra Vella.

A mitjan maig d’aquest any, el comú va iniciar el desplegament de la tercera i última part del projecte, que cobreix les zones més perifèriques: Santa Coloma, la Comella i la Margineda. Quan, al setembre, tota la xarxa estigui en funcionament, el centre de control disposarà a temps real de les dades de consum d’aigua potable del conjunt dels edificis de la parròquia.

La implementació de la xarxa ha tingut un cost total per a les arques comunals de 194.000 euros. D’altra banda, Astrié va remarcar que el comú d’Andorra la Vella destina paral·lelament cada any 400.000 euros en inversions, reposició i manteniment de la xarxa d’aigua potable de la parròquia, d’aproximadament 57 quilòmetres de llargària.

Per la seva part, el cap del servei d’aigües del comú, Robert Rabassa, va afirmar que la implantació de sistemes de control automatitzat de la xarxa d’aigua potable com el que va presentar-se ahir faran possible, els propers anys, d’augmentar l’eficiència de la xarxa de la parròquia fins al 85%, una xifra que, segons Rabassa, és “molt difícil” de superar perquè frega la plena eficiència amb la tecnologia de què es disposa avui dia. Actualment la relació entre l’aigua captada i la que arriba als consumidors és del 70%. És a dir, que 30 de cada 100 litres es perden per ineficiències del sistema durant el procés de distribució de l’aigua.

La parròquia registra un consum diari d’aigua potable de 5.500 metres cúbics, dels quals 3.500 corresponen a usos domèstics i la resta, a usos professionals. Tenint en compte que la població d’Andorra la Vella se situa aproximadament en 25.000 habitants, Astrié va destacar que actualment el consum mitjà no supera els 140 litres per habitant i dia, una xifra situada “dins dels rangs fixats per la Llei de transició energètica”.

L'AUGMENT DE PREUS DEL 2017, NECESSARI

Preguntat pels efectes sobre el comportament dels usuaris de la pujada de preus que el comú va aprovar el 2017 per als grans consumidors, Astrié va afirmar que n’està “satisfet” perquè “ha frenat el creixement del consum al sector professional” i ha incentivat la responsabilitat. “S’ha frenat un creixement que hauria pogut tensar una mica el sistema d’aigua potable”, va assegurar. D’altra banda, Astrié va explicar que, tot i que la parròquia no té problemes d’abastiment, el comú ha encarregat un estudi per determinar noves possibles captacions.

tracking