conductes “ben dimensionats”, però s'hi farà una intervenció

Galeria més ampla a la CG-6 per evitar danys per torrentades

El COEX porta a terme una revisió de les canonades i a Canillo se n’identifiquen dues que poden ser problemàtiques

Galeria més ampla a la CG-6 per evitar danys per torrentadesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va defensar que les dimensions de les canonades que canalitzen l’aigua del riu d’Aixàs estan ben dimensionades. Ho va fer ahir durant l’entrevista a DiariTV, la televisió del Diari d’Andorra, amb referència al desbordament de dos torrents a Bixessarri a causa de la intensitat de la pluja dilluns de la setmana passada, la qual va provocar que es tallés la circulació durant unes hores a la carretera general 6. “Puc assegurar que les canonades estan ben dimensionades, és més, concretament la de Bixessarri, segons informen els tècnics, està sobredimensionada”, va asseverar. El titular de Territori va assenyalar, però, que des del Govern han decidit construir una galeria transitable, la qual serà més gran per tal que “puguem evitar més desperfectes”. No obstant això, entén que davant de fenòmens de tanta magnitud com el de la setmana passada no s’hauria pogut evitar el desbordament.

Filloy va manifestar que les causes de la torrentada van ser la forta tempesta, la qual va catalogar com un risc natural “que no es pot controlar”. I va explicar que a la conca d’Aixàs hi van arribar a caure 27 litres d’aigua per metre quadrat, una quantitat que va valorar com a “exagerada”. “En aquestes circumstàncies pot passar que baixi alguna pedra i tapi la sortida, però són fenòmens molt puntuals i no es poden evitar”, va dir.

El ministre va acceptar que les instal·lacions actuals no estan preparades per absorbir cabals d’aigua tan elevats, motiu pel qual va exposar que “caldrà anar modificant aquesta mena d’equipaments”. Filloy va apuntar que a hores d’ara l’executiu ja ha iniciat els tràmits per resoldre la problemàtica amb els dos tor­rents i a l’estiu preveuen poder adjudicar els treballs.

A més, va assenyalar que arran dels desperfectes causats per les fortes precipitacions de la darrera setmana, els treballadors del COEX han realitzat diverses revisions a les canonades per identificar aquelles que “s’haurien de fer més amples”, i “n’hi ha dues a Canillo que cal resoldre aviat”. Per cloure, Filloy va comentar que el COEX té tota una planificació de neteja de les canonades per mantenir-les en bon estat i prevenir aquests incidents, tot i que va acceptar que “ara hi posarem més l’accent”.

FETS

Torrent

La forta pluja registrada dilluns de la setmana passada va provocar una allau de fang i pedres a Bixessarri, la qual va obligar a tallar la carretera general 6.

Pas alternatiu

El Govern va habilitar un pas alternatiu al tram de via afectat pel torrent i dimarts es va restablir la circulació.

Queixes

Els veïns han manifestat en diverses ocasions les seves queixes amb relació a l’amplitud de les canalitzacions d’aigua del riu d’Aixàs, les quals consideren que no donen a l’abast.

Accions

El ministeri de Territori ampliarà les dimensions de les canonades i preveu construir una galeria transitable a la zona per evitar més desperfectes en el cas de fortes pluges.

tracking