Reportatge

La xemeneia escup fang

La família que porta el restaurant Borda de l’Arena, situat entre Aixovall i Bixessarri, va viure un ensurt quan el torrent dels Nyerros, desbordat per la pluja, va precipitar-se sobre l’edifici.

La xemeneia escup fangFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Era dilluns a dos quarts de cinc de la tarda. Feia mitja hora que el restaurant Borda de l’Arena, situat a peu de la carretera CG-6, entre Aixovall i Bixessarri, havia tancat la cuina. L’encarregat de l’establiment, José Luis Alonso, ajudat per la dona i les dues filles, ja preparava el menjador per al torn de sopars. Tot d’una, el cel va enfosquir-se i va començar a caure un ruixat fort i violent. En pocs minuts, recorda Alonso, una massa d’aigua fangosa, barrejada amb còdols, rocall, branquillons i fulles va envair la borda. “L’aigua enfangada baixava per la teulada i es filtrava per tot arreu. Fins i tot va entrar per la xemeneia!”, assegura Alonso, que fa cinc anys que regenta el restaurant.

Alonso admet que tota la família va passar por en el moment en què la revinguda del torrent dels Nyerros, provocada pels ruixats intensos, va desbordar la canalització que desemboca al riu d’Os i va precipitar-se sobre la Borda de l’Arena. “La incertesa de no saber exactament per què et cau l’aigua a sobre és molt angoixant, però de seguida vaig imaginar-me què havia passat”, reconeix. Tement que poguessin quedar atrapats dins el restaurant, l’instint els va dir que havien de sortir a fora i que havien de trucar als bombers immediatament.

Tot i l’ensurt inicial, cap membre de la família va patir ferides en el succés. La torrentada tampoc no ha provocat danys materials greus, ni en l’estructura de la borda ni en el mobiliari, va confirmar ahir el responsable de l’establiment. Ahir els quatre membres de la família, ajudats per un treballador que el restaurant té contractat, van netejar els cinc centímetres de restes de fang i altres materials acumulats a l’interior de l’establiment per poder-lo reobrir al més aviat possible. La intenció d’Alonso és apujar la persiana del restaurant aquesta mateixa setmana.

En declaracions al Diari, el responsable de l’establiment lauredià va mostrar-se alleujat perquè les negociacions amb l’asseguradora perquè es faci càrrec dels danys causats per la torrentada van tancar-se ahir de manera satisfactòria per a totes dues parts. Alonso també va explicar que la propietat del restaurant “ja ha parlat amb el Govern” perquè l’informi sobre les gestions que farà per arreglar el tram de carretera adjacent a la Borda de l’Arena que ha quedat descalçat.

PAS ALTERNATIU

La circulació per la CG-6 va restablir-se ahir des de mig matí amb doble carril entre la zona de la Borda de l’Arena i Bixessarri. Fonts de Mobilitat van confirmar que el pas alternatiu habilitat dilluns a la nit es mantindria a partir de Bixessarri fins al poble d’Os de Civís.

El ministeri de Territori i Habitatge va fer la licitació d’urgència ahir al matí perquè puguin treballar a la zona empreses amb maquinària especialitzada per recuperar la normalitat “amb la màxima promptitud possible”, segons va informar el Govern. La previsió és que s’hagin de retirar unes 600 tones de fang i matèria orgànica acumulades a la calçada i que les tasques de neteja durin tota la setmana.

Per la seva banda, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va detallar ahir que “això no és una esllavissada”, sinó que “són torrentades clàssiques d’aquesta època de l’any”. De fet, Sant Julià va registrar dilluns precipitacions de més de 27 litres per metre quadrat, que van provocar que l’aigua arrossegués pedres i terra. Quan aquestes restes arriben a les canalitzacions, va apuntar Filloy, “pot haver-hi alguna pedra que l’embossi i, per tant, l’aigua surt per sobre, que és un dels casos que ha passat a Bixessarri, tot i que la canalització ja és de les més grans que existeixen”.

Filloy també va destacar que per retirar aquestes 600 tones de terra i pedres, que sumen entre 1.000 i 1.200 metres cúbics, són necessaris 40 viatges de camions. “Són uns camions grans que transporten quinze tones cadascun i avui ja estan fent viatges a un abocador de Juberri”, va explicar Filloy.

TALL D'AIGUA A LA MASSANA

El comú de la Massana va informar ahir que la forta tempesta de dilluns és “una de les causes” de la “greu avaria” que va detectar-se ahir a la tarda a la xarxa d’aigua potable de la parròquia, concretament a la carretera d’Arinsal. El tub afectat és el que distribueix l’aigua a tota la parròquia, van confirmar fonts del comú. Per portar a terme aquesta reparació serà “imprescindible” fer un tall general en el subministrament d’aigua comunal. La reparació està programada per avui al vespre. És previst que es faci entre les deu del vespre i les sis de la matinada. “S’ha intentat buscar l’hora que ocasioni menys molèsties a tothom”, van afirmar fonts de la corporació massanenca.

La xemeneia escup fang

tracking