Els llogaters de l'edifici en venda poden seguir als pisos

Tot i l’anunci de l’administrador, moltes famílies que viuen a l’edifici han decidit marxar

Els llogaters de l'edifici en venda poden seguir als pisosV. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La propietat del conjunt residencial Hort Pla de Canillo, situat al número 11 del carrer dels Esquirolets, assegura que ha informat “en tot moment” els veïns de l’edifici que els contractes de lloguer que acaben el 2021 poden acollir-se a la pròrroga d’un any que fixa la llei.

En una carta enviada dijous al matí a tots els inquilins de l’immoble a què ha tingut accés el Diari, l’administrador de finques també afirma que ha posat a disposició dels arrendataris “un correu electrònic” perquè puguin informar-los “de la seva voluntat de prorrogar un any més el contracte”.

Diversos veïns van denunciar a començament d’aquesta setmana que, segons una carta anterior de l’administrador, la propietat tenia la intenció de rescindir els contractes que finalitzen el 2021 i de fer fora de l’edifici els veïns que no accedeixin a comprar l’immoble. L’administrador ja va informar els veïns, en una reunió que va tenir lloc el 12 d’abril passat, que la propietat té la voluntat de vendre “algun dels immobles”, una informació que confirmen veïns de l’edifici i que recorda la carta enviada dijous als inquilins.

Llei 15/2020

Quan la propietat va comunicar als llogaters que tenia la intenció de posar a la venda la finca, alguns veïns van acudir a l’oficina de l’Habitatge del Govern. Gràcies a la informació que aquest servei els va facilitar, fa dues setmanes van enviar una carta a l’administrador amb els arguments legals que obliguen la propietat a acceptar la pròrroga dels contractes de lloguer que finalitzen abans del 2022.

Les raons que addueixen aquests llogaters es fonamenten en l’article 1 de la Llei 15/2020, de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu. Segons aquest article, “[...] un cop s’esdevingui el termini de finalització de la durada del contracte o de qualsevol de les seves pròrrogues, la part arrendatària pot exigir a la part arrendadora que aquest termini es prorrogui un any més com a màxim”.

Els veïns se’n van

Susanna Pubill, veïna del primer segona del bloc A (el conjunt residencial Hort Pla té sis blocs ordenats alfabèticament), demanarà la pròrroga d’un any del contracte, que finalitza aquest octubre. La posició de Pubill, però, no representa la de la majoria de llogaters de l’edifici. “Moltes famílies han decidit de marxar i buscar un pis a Canillo o en una altra parròquia”, assegura.

Alguns veïns també denuncien que l’administrador no els ha ofert la possibilitat de renegociar a l’alça el contracte d’arrendament, una opció que, malgrat les dificultats econòmiques que viuen molts, afirmen que estarien disposats a explorar.

CRONOLOGIA

-12/04/2021

Reunió amb els veïns

L’administrador manté una reunió amb els veïns dels sis blocs de l’edifici Hort Pla. En aquesta trobada els comunica que la propietat té la intenció de vendre alguns dels immobles de la finca. Segons la carta que l’administrador va enviar dijous d’aquesta setmana als inquilins, també els informa que els contractes que finalitzen el 2021 poden acollir-se a la pròrroga d’un any que fixa la llei.

-Mitjan 05/2021

Oficina de l’habitatge

Alguns veïns es posen en contacte amb l’oficina de l’Habitatge per saber quines opcions tenen per mantenir el pis.

-Mitjan 05/2021

Carta a l’administrador

Alguns veïns envien una carta a l’administrador en què, fonamentant els arguments en l’article 1 de la Llei 15/2020, afirmen que la propietat està obligada a acceptar la pròrroga d’un any dels contractes.

-27/05/2021

Carta als veïns

L’administrador afirma en una carta adreçada als veïns que “en tot moment” els ha informat de la possibilitat d’acollir-se a la pròrroga.

ANGOIXA PER LA INCERTESA

Maria Rodrigues viu als baixos del bloc A de l’edifici Hort Pla. Actualment en situació d’ERTO, de seguida que va saber que la propietat tenia la intenció de vendre alguns dels immobles de la finca va decidir de començar a buscar pis i, “afortunadament” i malgrat la conjuntura “difícil” del mercat de lloguer, ja ha trobat una alternativa. Rodrigues assegura que no ha volgut escoltar les altres opcions que els ha plantejat la immobiliària, com ara comprar l’habitatge. “No hi confio”, afirma. Els veïns del conjunt residencial alerten que moltes de les famílies que hi viuen pateixen una situació econòmica complicada derivada de la pandèmia. Míriam Volpini, veïna del bloc F i amb un fill a càrrec, tindrà feina “d’aquí a poc” després d’haver encadenat mesos i mesos a l’atur. Molt preocupada per la “incertesa” sobre el futur dels blocs, reclama que s’hauria de trobar “alguna manera” per “protegir els vincles que han format les famílies i, sobretot, els nens, amb la parròquia”. Uns vincles que, si la venda de l’immoble força molts veïns a anar-se’n, es trencarien. Una inquilina del bloc D que va voler mantenir l’anonimat va explicar al Diari que ha hagut d’afrontar tot el procés amb un fill a càrrec i després d’haver hagut d’afrontar diverses operacions arran d’un accident laboral. Per a aquesta veïna, buscar un altre pis de lloguer és impossible. “No m’ho puc ni plantejar”, afirma.

tracking