Habitatge

Canillo estudia subvencions als propietaris perquè posin pisos turístics al lloguer

El comú analitzarà l’import que suposaria subvencionar de manera directa la renda dels habitatges

Canillo estudia subvencions als propietaris perquè posin pisos turístics al lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo planteja abonar una part del lloguer a aquells propietaris d’apartaments turístics que destinin els pisos a ús residencial. El cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, va afirmar al Diari que aquesta és una de les opcions que la corporació té sobre la taula per incentivar el traspàs d’una part del parc d’immobles turístic al mercat d’arrendament. Així doncs, va asseverar que malgrat que encara no s’ha dut a terme cap reunió amb la patronal i el comú per tractar la mesura, “nosaltres hem d’estudiar-la amb deteniment”, ja que va considerar que “l’import que caldria pagar podria ser molt elevat i encara no hem fet una estimació del cost que ens podria representar”.

El president de l’associació d’Apartaments Turístics, Àlex Ruiz, va manifestar que la proposta de l’administració de finançar una part de l’import de l’arrendament podria suposar un al·licient per propiciar el canvi de model d’ús dels habitatges. “Potser hi hauria propietaris que s’animarien i aprofitarien l’estímul per reconvertir un 5 o un 10% de les propietats”, va dir. En aquest sentit, va apuntar que seria una oportunitat per amortitzar al llarg de l’any les davallades d’ingressos durant la temporada baixa i “d’alguna manera”, tal com va indicar el cònsol, “equilibrar l’oferta i la demanda a la zona”. Ruiz va dir que els propietaris estan disposats a asseure’s amb el comú “i veure què ens plantegen”, però va exposar que “serà complicat”.

Manca de serveis bàsics

El president va assenyalar que, tot i que la mesura “té un incentiu indubtable”, s’ha de tenir en compte que la ubicació dels apartaments turístics “no és la més atractiva perquè la gent hi vagi a viure”. D’aquesta manera, va explicar que la majoria d’habitatges se situen al Tarter i a les Bordes d’Envalira, un indret que va considerar que es troba allunyat del centre neuràlgic del país. “A partir de Canillo cap amunt és molt difícil que la gent vingui a viure-hi si la majoria de la població treballa a la capital i a Escaldes”, va comentar.

Per aquest motiu, va posar de manifest que malgrat que no sigui física, “hi ha una frontera palesa que separa el país en dos” i va afegir que un altre dels punts que també poden tirar enrere els possibles llogaters és el fet “d’haver de conviure en certes èpoques de l’any amb els turistes”. A més, va exposar que a les zones altes de la parròquia hi ha pocs serveis bàsics. “La manca de supermercats, administracions i serveis en general també genera que l’indret tingui poca simpatia, sense tenir en compte que la climatologia de la zona tampoc acompanya”, va indicar.

Tanmateix, Ruiz va posar en relleu que és necessari recordar que la voluntat dels propietaris en el moment de construir els habitatges no era destinar-los a l’allotjament turístic, ans el contrari, “la seva intenció era vendre’ls i llogar-los com a immobles residencials”. Així, va asseverar que el fet que “la població no tingués interès a venir a viure a les cotes altes va motivar i promoure que finalment s’acaben destinant a habitatges vacacionals per trobar una manera de fer rendible la inversió que han realitzat en les infraestructures”.

Trobar la fórmula legal

El president de la patronal d’apartaments turístics també va posar sobre la taula la necessitat, per part del Govern, de “començar a buscar la fórmula legal” per introduir “la gran quantitat d’immobles buits de no residents que hi ha al país, al mercat de lloguer”. Ruiz va destacar que en certs punts del Principat, com són Encamp i la Massana, hi ha diversos immobles que no s’han arribat a regularitzar a l’estat veí del sud, i va considerar que aquest fet suposa un aturador “molt gran” per solucionar la problemàtica de l’habitatge de lloguer.

tracking