Finances

Els comuns mantenen inversions utilitzant crèdits i recursos propis

Les corporacions parroquials fan servir els fons acumulats i les reserves d’anys anteriors per fer front a la caiguda d’ingressos ordinaris

Els comuns mantenen inversions utilitzant crèdits i recursos propisCOMÚ CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns han decidit obrir el calaix de les reserves i el romament de tresoreria per tal de fer front a la caiguda d’ingressos provocada per la pandèmia. Segons els pressupostos aprovats per l’anualitat del 2021, 6 de les 7 corporacions parroquials utilitzaran aquest sistema per afrontar les ajudes socials i econòmiques que tenen previstes així com per mantenir el ritme de les inversions que hi ha projectades en els respectius marcs pressupostaris.

Fins a la data, l’única corporació que no ha incorporat ni romanent de tresoreria ni tampoc nous préstecs bancaris al pressupost de l’any és la Massana. El comú que encapçala Olga Molné ha previst per a aquest any fer front a totes les contingències i mantenir una part de les inversions previstes en el marc pressupostari únicament amb els recursos corrents generats en l’exercici. Cal recordar que, tal com va explicar el conseller de finances del comú, Jordi Areny, el dia que es van aprovar els números per al 2021, el comú preveu que es mantinguin els ingressos per a la construcció, atenent els projectes que ja hi havia engegats i que havien mostrat la voluntat de tirar endavant, i que amb aquesta recaptació juntament amb la de caràcter ordinari n’hi hauria prou.

Al costat contrari de la Massana es troba el comú d’Escaldes-Engordany, que ha fet una aposta ferma per fer més inversió i ampliar les ajudes als ciutadans de la parròquia per les conseqüències de la pandèmia mundial provocada per la Covid-19. En aquest sentit, entre romanent de tresoreria, que popularment es coneix com els diners que hi ha a caixa fruit de la gestió d’altres anys, i noves operacions d’endeutament, la corporació que encapçala la socialdemòcrata Rosa Gili cobrirà un 32,7% del pressupost de despeses emprant aquests dos conceptes.

Concretament, la corporació escaldenca ja va anunciar la concertació d’una operació financera per un import de 4,5 milions d’euros, per al proper exercici, mentre que el romament de tresoreria que els comptes per al 2021 preveuen que s’utilitzi és de 6,7 milions d’euros. Aquests dos conceptes han de servir per garantir sense problemes el finançament de les inversions reals per a la present anualitat, que el comú estima en 8,8 milions, i poder fer front a la partida d’ajudes per a empreses i autònoms de la parròquia, que segons la darrera ordinació aprovada ascendeix a 1,5 milions d’euros.

La fórmula escollida pel comú d’Escaldes de finançar-se en part amb recursos propis d’exercicis anteriors i operacions creditícies també ha estat escollida per les corporacions de Sant Julià de Lòria i d’Ordino, tot i que en quantitats i percentatges sensiblement inferiors. Pel que fa al comú que lidera Josep Àngel Mortés, la previsió per a l’any en curs és pràcticament igual de recurs al crèdit com de fons propis. En el primer cas, el comú farà operacions per valor d’1,58 milions, mentre que del romanent de tresoreria acumulat en exercicis anteriors disposarà d’1,75 milions d’euros, i ambdós conceptes suposen un 24,7% del pressupost d’ingressos. Pel que fa a Sant Julià de Lòria, per al present curs disposarà de 805.606,91 euros en préstecs bancaris, mentre que emprarà 1,58 milions d’euros del romanent de tresoreria d’anys anteriors, amb la qual cosa l’administració que dirigeix Josep Majoral espera poder cobrir el 15,16% dels ingressos de l’any per poder fer front tant a la davallada en altres conceptes, com a les inversions previstes, que segons l’ordinació aprovada puja a 2,81 milions.

Per contra, hi ha dues administracions comunals que han optat per utilitzar el recurs al crèdit per completar els pressupostos d’ingressos per a l’any en curs. Són Andorra la Vella i Encamp. Concretament, el comú de la capital ha previst en els números d’enguany 3,62 milions de nou endeutament, un 7,7% de la partida d’ingressos, per tal de completar la davallada d’ingressos corrents fruit de les ajudes als comerços i per afrontar les inversions reals, que s’eleven fins a 10,59 milions. Pel que fa a la corporació que lidera Laura Mas, la previsió de deute és de 4,83 milions, el 15,16% del total d’ingressos que tenen pressupostats.

Finalment, a Canillo, l’estratègia dissenyada pel cònsol major, Francesc Camp, ha evitat la concertació de noves operacions que augmenten l’endeutament. No obstant això, sí que emprarà 1,71 milions de recursos propis. En aquest cas, una part correspon a romanent de tresoreria i l’altra al fons de reserva del comú.

tracking