Els ingressos superen la previsió i el comú suma 1,2 milions de superàvit

La corporació va recaptar 4 milions més del pressupostat en impostos directes i 3,4 en taxes per la major activitat de la construcció

Els ingressos superen la previsió i el comú suma 1,2 milions de superàvit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú va aprovar ahir, amb l’abstenció de la minoria, la liquidació de comptes del 2019 amb un superàvit d’1,19 milions. Uns números marcats pel creixemeent dels ingressos fruit de la recaptació impositiva i amb un protagonista, el sector de la construcció. Si s’havien previst 12,3 milions d’impostos directes s’han acabat ingressant 16,3 milions, i els 15,7 pressupostats per taxes han arribat als 19. La corporació va fer un pressupost prudent, va exposar la cònsol major, Conxita Marsol, però s’han superat àmpliament les expectatives. El resultat és que la partida d’ingressos ha sumat 48,36 milions i que les despeses s’han quedat en 47,1. Marsol va aprofitar per felicitar-se pel resultat financer del seu primer mandat. Quan van entrar a la corporació el deute era de 42,2 milions i l’han reduït fins als 30,5 milions i això malgrat les inversions per valor de 40 milions (13 dels quals el 2019) i haver-ne àmpliat el patrimoni, va recalcar.

Etiquetes:

La minoria, però, va qüestionar el resultat de l’exercici. La consellera Dolors Carmona va referir-se als 3 milions de despesa que s’han reconduït al 2020 o que part dels ingressos són diners compromesos però que no estaven formalment a les arques comunals al tancament de l’exercici. El cònsol menor, David Astrié, va replicar que els reconduïts són fruit de despeses com ara inversions que encara no s’han de pagar i que allò compromès és segur que es cobrarà. Però les explicacions no van convèncer els socialdemòcrates, que, a més, van lamentar que reben la informació amb poc temps per analitzar-la, contrastar-la i tancar un posicionament.

Al que sí que va donar suport la minoria socialdemòcrata va ser a l’adjudicació de les obres dels Serradells a l’empresa Locubsa i per 4,1 milions d’euros, dels quals 461.000 seran per l’enderroc de la part afectada i 3,7 milions per a la reconstrucció. Progec, tal com ja s’havia explicat, assumirà la part de l’obra que estava executant quan es va produir l’incendi del centre esportiu. Els treballs no suposaran cap cost per al comú perquè s’abonen amb la compensació de l’asseguradora i Progec assumirà la seva part. Marsol va congratular-se, a més, que l’adjudicació a Locubsa suposarà un estalvi respecte al que s’havia pressupostat inicialment per les obres, que començaran ja aquest mes i tenen una durada prevista de 14 mesos. I malgrat el suport a l’adjudicació, Dolors Carmona va recordar que no estan satisfets amb la gestió de l’afer i que s’hagi trigat 15 mesos a resoldre-la.

SIS CÀRRECS DE CONFIANÇA, MENYS QUE EN MANDATS PASSATS

Conxita Marsol no va amagar que la pregunta sobre els càrrecs de relació especial de la minoria l’havia molestat perquè no s’havia seguit el procediment establert, entrar la pregunta a través de secretaria, i perquè tot plegat s’havia decidit en una junta de govern i la minoria tenien les actes amb allò que demanàven, com ara sous. Però malgrat això, va aprofitar per fer històric, al seu favor i en forma de dard al PS, perquè en els seus dos mandats els càrrecs de confiança han estat sis (secretari i interventor a banda) i amb una despesa en salaris anual (amb els de secretari i interventor) d’uns 32.000 euros, i el mandat entre el 2008 i el 2011 havien arribat a 14 amb una despesa en salaris de 50.000 euros. Entre el 2012 i el 2015 van ser 10, amb 40.000 euros de despesa. I ja més lluny, entre el 2004 i el 2007, van ser 11 i, la despesa, 29.000. Carmona va replicar que la pregunta és per transparència, perquè és informació que el ciutadà ha de tenir.

TRES NOUS DESENERS HOMES PERÒ EN PROJECTE L'ENTRADA DE DONES

Andorra la Vella. Miquel Rossell, Julià Rodríguez i Jorge Palacios són els tres darrers andorrans casats a Andorra la Vella l’any passat i, per tant, han d’assumir les funcions de deseners (coordinadors) del sometent. Ahir van ser nomenats i, a preguntes de la consellera Carmona, es va anunciar que està en projecte l’entrada de dones.

tracking