Andorra la Vella

La xarxa de calor de FEDA abastarà prop de 2.000 habitatges el 2021

Escalfarà aigua a través d’energia del forn incinerador que abans es desaprofitava

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre esportiu dels Serradells va rebre ahir la primera fase de la xarxa de calor que portarà aigua calenta a bona part de la parròquia el 2021. La xarxa, distribuïda a través de canonades soterrades des de la mateixa central de Ctrasa, fa servir una nova turbina que recupera energia residual del forn incinerador que abans es desaprofitava.

Aquest és el primer pas que fa la parapública per portar “una energia més verda” a la capital i donar un nou ús al forn incinerador. “Els Serradells és el primer client d’aquesta xarxa de calor, que passa per la primera fase. El que volem és anar eliminant les instal·lacions individuals de gas­oil”, va dir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que va visitar les instal·lacions de Ctrasa i el centre esportiu en compa­nyia de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

El subministrament d’aigua calenta a través de la xarxa de calor al centre esportiu, de moment, està en període de prova. No obstant això, s’espera que a mitjan desembre es faci de manera regular. “Ara per ara, només estem fent regulacions durant 15 dies, però després el subministrament es farà amb la màxima regularitat”, va explicar Calvó, que va parlar d’eficiència com a valor diferencial d’aquesta nova proposta: “És una aposta positiva per a Andor­ra la Vella perquè millorarà la qualitat de l’aire i tindrem un sistema molt més eficient”, gràcies a la utilització d’una energia del forn que abans es desaprofitava.

L’objectiu de FEDA a curt termini és abastar tota la demanda d’aigua calenta del centre esportiu amb la xarxa de calor, però per a hores punta i en moments concrets el gas encara serà necessari. Així ho va recalcar Marsol, que destinarà l’energia neta a escalfar més del 60% de les instal·lacions del centre: “Farem servir la xarxa de calor per a l’aigua sanitària, la calefacció i per escalfar l’aigua de la piscina.” La implantació de la nova distribució de calor de la parapública també afectarà els comptes del centre esportiu, i és que els estudis previs del projecte apunten un estalvi en la factura d’un 30%. “També ens suposa un gran estalvi econòmic, abans de gasoil teníem una despesa d’entre 190.000 i 200.000 euros l’any. Ara haurem de veure quin és el cost, però els estudis inicials apunten un 30% menys en la factura”, va afegir la cònsol.

La xarxa de calor de FEDA passa per la primera fase de desenvolupament, però l’objectiu de la parapública és subministrar calor a bona part de la capital el 2021. “Amb això obtenim un benefici extra de tenir el forn incinerador, que no només donarà calor als Serradells, sinó que també proporcionarà aigua calenta a unes 2.000 llars en un any i mig”, va concloure Marsol. A través d’un pressupost de quinze milions d’euros, l’objectiu de FEDA és estirar la xarxa que baixa de Ctrasa i passa pel centre esportiu fins arribar a la Baixada del Molí. “Ara estem licitant la segona fase del projecte, que estarà feta a final del 2020 i anirà dels Serradells fins a la Baixada del Molí i el Poliesportiu d’Andorra”, va dir Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm.

La xarxa de calor de FEDA abastarà prop de 2.000 habitatges el 2021

tracking