El comú reclama administrar l'herència de Clemens Riera Cusí

El difunt va deixar els béns a la família Cairat i a la Piqueras amb la condició que els guanys es destinessin als veïns de la parròquia

El comú reclama administrar l'herència de Clemens Riera CusíLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria ha acordat iniciar les accions judicials pertinents per administrar l’herència de Clemens Riera Cusí, que va deixar els seus béns als marmessors Amadeu Piqueras i Josep Maria Cairat –pare del candidat a cònsol major de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat– amb la condició que les propietats i els guanys que se’n derivessin es destinessin als veïns de la parròquia, especialment els que tinguessin una situació econòmica delicada.

La corporació laurediana fa setmanes que intenta localitzar Piqueras sense èxit i ha demanat a Cairat informació detallada sobre què s’ha fet amb els terrenys i els béns en qüestió, però no ha obtingut resposta. Segons fonts del comú, els marmessors han de gestionar l’herència de forma conjunta i qualsevol acció que es vulgui impulsar requereix les dues signatures. En considerar que un d’ells està en parador desconegut i desconèixer quin ús s’ha fet fins ara de la majoria de béns i terrenys heretats, el comú ha decidit emprendre accions judicials en entendre que té “l’obligació” de reclamar una herència “destinada als lauredians”.

En concret, la corporació ha demanat l’elaboració d’uns informes jurídics per conèixer les accions que pot dur a terme per obtenir la tutela dels terrenys i dels habitatges que s’hi han construït amb l’objectiu de destinar-los a les necessitats del poble. De fet, segons les fonts, el comú lauredià té constància que en alguns dels terrenys heretats s’hi han construït edificis però desconeixen com s’han gestionat els guanys derivats del seu lloguer i on s’han destinat. Tot plegat els fa sospitar que la finalitat a la qual s’han derivat els guanys generats no ha estat en bé del poble. La majoria comunal considera que, com a institució que representa el poble lauredià, té el dret i l’obligació de saber a què s’han destinat els diners guanyats amb les construccions, així com altres béns o ter­renys adquirits.

Amb tot, abans d’emprendre l’estudi jurídic, la corporació de la parròquia va enviar dues cartes a Cairat demanant un inventari i la situació dels béns de l’herència per tal d’esbrinar quins canvis, vendes o construccions s’han dut a terme. Esgotats els terminis que la majoria havia donat i informat a través de les cartes a Cairat i sense obtenir resposta en cap dels dos casos, la corporació va aprovar dilluns passat en consell de comú iniciar les accions judicials pertinents per recuperar les propietats. Les fonts consultades van indicar que la família Cairat no ha facilitat cap tipus d’informació tot i els diversos requeriments enviats, per la qual cosa auguren que la qüestió acabarà finalment judicialitzada.

LES CLAUS

Marmessors

Herència en mans de piqueras i cairat

Clemens Riera Cusí va deixar la seva herència en mans d’Amadeu Piqueras i Josep Maria Cairat –pare del candidat a cònsol per Desperta Laurèdia–, amb la voluntat que tots els béns i les propietats es destinessin a cobrir les necessitats del poble lauredià.

Requeriments

Piqueras no es troba i cairat no contesta

Segons el comú, Amadeu Piqueras es troba actualment en parador desconegut, mentre que Josep Maria Cairat està localitzat però no ha contestat a cap de les dues cartes que la corporació li ha enviat demanant-li l’inventari i la situació dels béns i els terrenys heretats.

Patrimoni

El comú vol gestionar els béns

La majoria dubta de l’ús que la família Piqueras i Cairat han fet del patrimoni heretat i considera que ha de ser el comú qui el gestioni per assegurar-se que es destinarà al poble lauredià. Per això ha iniciat les accions judicials pertinents per poder administrar l’herència.

tracking