El comú de la capital suma més dies de permís retribuït per al personal

El nou ordenament publicat al BOPA la setmana passada permet tenir més dies de festa per mort d’un familiar o naixement

El comú de la capital suma més dies de permís retribuït per al personal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors del comú d'Andorra la Vella es converteixen en els que disposen de més dies de permisos retribuïts per gestionar els seus afers. Així ho mostra el canvi en l’ordenació del comú publicat al BOPA de la setmana passada, en què destaca l'augment dels dies de festa pagats per naixement d’un fill. Concretament, mentre que amb l’ordenació anterior, de 2002, els treballadors només podien agafar-se tres dies de festa pel naixement d'un fill per part natural, adopció o acollida, 4 si el naixement es produïa per cesària, la nova regulació augmenta un dia el permís per cada supòsit.

Etiquetes:

En paral·lel, també la manera de gestionar les defuncions canvia en aquest comú, ja que l’ordenament anterior no preveia atorgar permisos retribuïts per mort d’un familiar polític. En canvi, gràcies a la modificació, els treballadors podran disposar de fins a tres dies arran de la mort d’un familiar de fins a segon grau d’afinitat o de dos dies per la mort d’un familiar de tercer grau de consanguinitat o afinitat. Amb tot, ja no es rebran dies de festa retribuïts arran de la mort d’un familiar de quart grau o més. Pel que fa als dies de permís, es modifica el moment en el qual es comencen a comptabilitzar, ja que abans es començaven a comptar després l’endemà del dia que deixava el seu lloc de treball i ara a partir de la defunció del familiar. A més, també se sumen dos dies, fins als quatre en total, per atendre la malaltia greu o operació quirúrgica d’un fill o adolescent acollit menor de 18 anys.

Segons la consellera Mònica Codina, el canvi en l’ordenament s’emmarca en les modificacions empreses en matèria de recursos humans, un cop resoltes les reclamacions judicials empreses pels treballadors després de la desaparició del GADA arran de la gestió de l’antiga corporació. En aquest sentit, explica que com a corporació han anat emprenent els canvis per ordre de prioritat, consensuant-los amb els treballadors per trobar la millor formula per al comú, malgrat emmirallar-se amb altres normatives i l’organització de Govern.

Millors condicions

L’ordenació d’Andorra la Vella destaca per ser la que recull més dies de permís retribuït entre tots els comuns consultats. En primer lloc, totes les parròquies estableixen només tres dies per a naixement d’un fill i, a excepció de Canillo, que suma un dia més si el part és per cesària, no fan cap distinció entre si el part és natural o necessita d’una intervenció quirúrgica. Pel que a les defuncions, excepte el comú d’Andorra la Vella, tota la resta estableixen que el seu personal té dret a un permís de tres dies per la mort de la parella o un familiar fins a segon grau d’afinitat, a comptar des del mateix dia que s’abandona el lloc de feina. D’altra banda, només l’ordenació de Canillo recull, com la de la capital, un dia suplementari si l’enterrament es produeix a més de 250 quilòmetres de distància i preveu altres relacions familiars, atorgant un dia natural per raó de defunció d’un familiar fins a quart grau de consanguinitat, dels cónjuges d’aquests familiars consanguinis fins al tercer grau.

En canvi, tots els comuns coincideixen a donar deu dies de festa retribuïts per raó de matrimoni o un sol dia per fer la mudança des del domicili habitual. “Vam examinar-ho i vam decidir no pujar aquest permís fins als 15 dies. Vam considerar que era més important repartir les millores en altres qüestions”, va dir Codina.

tracking