Demografia

Crítiques dels comuns a Estadística per no tenir un estudi real del cens

El Govern ha fet pública l’estimació de població resgistrada durant el mes d’agost que no s’ajusta a les dades de les parròquies

Crítiques dels comuns a Estadística per no tenir un estudi real del censARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Comuns critiquen que el Servei d’Estadística del Govern ha fet públiques unes dades sobre els censos parroquials del mes d’agost que no s’ajusten amb la realitat que els diferents consorcis tenen registrats. Els comuns demanen a Estadística que expliqui quins són els barems que fan servir per quantificar el cens en cadascuna de les parròquies.

Segons el Departament d’Estadística, en data de 31 d’agost del 2019, la població resident al Principat d’Andorra ascendeix a 77.052 persones, xifra que suposa un augment de l’1,5 per cent, que es tradueix a 1.170 persones respecte al mateix mes d’agost l’any 2018. Aquesta dada, però, es contraposa a l’estimació de població resident que fan els comuns, que registren un total de 81.436, és a dir, una divergència de 4.384 persones més.

Però aquesta no és l’ única xifra que genera discòrdia entre les parròquies i el govern. En aquest sentit, segons l’informe publicat per Estadística, la parròquia que més divergència té és Canillo. Segons el comú hi ha registrades 4.962 persones mentre que el servei publica una població estimada de 4.210, en total 752 persones menys. Segons el comú de Canillo, les dades publicades no tenen res a veure amb les reals i asseguren que “des del 2012 estem treballant conjuntament amb el Govern per tal que hi hagi un intercanvi d’informació, per tant, creiem que cal que ens expliquin amb quines dades s’han basat”. En el mateix sentit, també el comú de la Massana s’ha adherit a les paraules del comú de Canillo.

En el cas de la Massana, tot i que també en les altres parròquies, s’han dut a terme treballs de depuració del cens “amb finalitat que fos el més fiable possible” expliquen des de la corporació. De fet, aquests treballs ja fa anys que es porten a terme. “Tot i que l’actualització del cens és constant, ens hem trobat que hi havia defuncions que no es notificaven al comú o persones que marxen del país sense comunicar-ho, i és clar, el cens no acabava de ser del tot real.” De fet,des d’Estadística ja avisen que el procés està en revisió contínua.

Dades de població

Tot i les divergències entres els dos censos, ambdues fonts coincideixen en els augments de població, excepte Encamp, que ha estat l’única parròquia que ha patit un decreixement del 0,3 per cent del cens. Així, la població actual seria, segons el comú, de 12.322 persones, mentre que segons el Govern la xifra estimada disminueix a 11.667, un total de 655 persones menys.

Pel que fa a la resta de parròquies, la que ha tingut un augment més destacable ha estat la de Sant Julià de Lòria amb 246 persones, seguida la d’Escaldes-Engordany amb 200 persones més. La població que menys augment ha tingut en els darrers dotze mesos ha estat Canillo, amb un augment de 95 persones.

tracking