Els tres projectes de cogeneració donaran calefacció a 4.800 llars

Les instal·lacions produiran el 6% de l’energia elèctrica i el 10% de la demanda de calor

Els tres projectes de cogeneració donaran calefacció a 4.800 llarsANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tres projectes de cogeneració, a Soldeu, Andorra la Vella i el Pas de la Casa, donaran calefacció a 4.800 llars del Principat. Les instal·lacions produiran el 6% de l’energia elèctrica i el 10% de la demanda de calor, i amb les xarxes de calor es podran eliminar fins a 300 calderes de gasoil i s’estalviaran 10.200 tones d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. “És una contribució a la reducció d’emissions de CO2, al canvi climàtic i als objectius marcats per la llei.” Tanmateix, “amb aquests projectes augmentarem la producció d’energia un 6% i, per tant, anirem avançant cap a aquest objectiu del 30% de producció l’any 2030”, va assenyalar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó.

Etiquetes:

La nova societat Capçalera d’infraestructures, que es va presentar ahir, “recull projectes importants per al país, la cogeneració de Soldeu i la Comella, i en paral·lel també estem treballant la cogeneració al Pas de la Casa”, va especificar la ministra. Calvó va recordar els imports més destacats del projecte de transició energètica. “Impliquen 42 milions d’euros invertits al país”, tenint en compte que abans la parapública comprava energia a l’exterior i pagava “30 milions a l’estranger, i amb aquest nou model pretenem que siguin per a Andorra”. També va manifestar que el projecte a la Comella es basa a “recuperar una calor del Centre de Tractament de Residus que fins ara no s’aprofitava i amb la qual podrem oferir un servei de calefacció als ciutadans d’Andorra la Vella”.

El director general de FEDA, Albert Moles, va explicar que “aposta per desenvolupar projectes d’energia al Principat”, i va esmentar que “unificar calor i electricitat és un mix que aporta molt valor”. Per la seva banda, Eva Iglesias, la directora de planificació estratègica financera de la parapública, va especificar el funcionament del model de negoci de la societat, que assumeix les activitats de transformació i de distribució i comercialització de la calor al client final. D’altra banda, FEDA continua assumint les activitats de compra de gas majorista, de compravenda d’energia a l’engròs i de distribució de l’electricitat al consumidor.

Cogeneració al Pas

FEDA i el ministeri estan treballant en un tercer projecte a Pas de la Casa. Calvó va remarcar que “ja disposem d’un terreny i tenim adjudicat el projecte constructiu. Per nosaltres és un projecte important”, ja que “a la llarga evitarà possibles fuites d’hidrocarburs”.

tracking