Reportatge

Prat Gran, i ara què?

Un cop feta la reunió de poble, només queda un mes per decidir què fer amb l’actual pulmó verd de la parròquia d’Encamp. L’oposició, a favor de fer una consulta popular, mentre que el comú no en vol sentir a parlar. La població, amb dubtes d’a quin cantó donar suport

Prat Gran, i ara què?Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Foc obert a tres bandes entre comú, oposició i població a la parròquia encampadana pel futur del parc més gran de la zona, el Prat Gran. A falta de només tres mesos per les eleccions comunals, la corporació encapçalada per Jordi Tor­res s’ha trobat que d’aquí a només 48 dies expira el contracte de lloguer de la zona del Prat Gran i que Casa Areny, propietària del terreny, el vol vendre sí o sí.

El futur es presenta incert per a l’equip de govern comunal ja que Torres vol anar per la via ràpida i aprovar la compra al pròxim consell de comú. No obstant això, no és només que no tingui l’aval de l’oposició, sinó que dins del mateix partit que governa hi ha diverses opinions. El cònsol encampadà va explicar que la decisió no està presa, primer haurà de reunir-se amb els seus consellers i trobar un punt en comú. La tercera pota d’aquesta història és el temps i la pressió popular que està dividida entre gent que es posiciona a favor de mantenir el Prat Gran i la que no. A la reunió de poble s’hi van veure dos pols molt oposats. Uns van demanar a Torres que efectués la compra i que tirés endavant, volien mantenir la zona a qualsevol preu. Els altres, molt més crítics, van demanar altres opcions com la de diversificar les zones verdes “per tota la parròquia amb ter­renys cedits on l’única inversió que s’hagi de fer sigui la d’infraestructura”, va dir un dels encampadans presents a la reunió.

La trobada també va acollir altres idees com la d’exercir l’article 33 del Pla d’Ordenació i Urbanisme parroquial que diu que la corporació pot exigir la cessió del 30% del terreny per interès públic. La recepció d’aquesta proposta va agradar a la resta d’assistents, però Torres va qüestionar la necessitat havent-hi un propietari que està disposat a negociar la venda.

D’altres, més crítics, van demanar: “Què fem aquí?” I es que no va agradar el fet que la reunió fos merament informativa. Fins i tot posant-se en la pell d’efectuar la compra, “per què comprem les parcel·les on no hi ha res?”, es demanava el mateix encampadà que afegia: “No és més interessant comprar la zona que realment fem servir?” Després dels aplaudiments generals de la sala, va concloure amb: “Si més no seran unes zones on s’hi faran xampinyons.”

L’endeutament del comú no va ser el punt que més va preocupar a la gent, sinó la gestió de llogar l’única zona que realment es fa servir. El contracte s’haurà de renegociar, i si els propietaris demanen ara 22 milions, en 10 anys podria ser el doble.

PETICIÓ A 'CHANGE.ORG' PER ATURAR LA COMPRAR

La reunió de poble va deixar clar que hi ha una part de la població que rebutja la proposta de compra. Ara aquest rebuig ha saltat a la plataforma change.org en forma de petició perquè l’adquisició no es faci efectiva. La demanda havia recollit ahir a la tarda uns dos-cents suports. En l’escrit, els promotors de la iniciativa remarquen que les parcel·les que adquiriria el comú (tres en total i al costat del riu) són “unes parcel·les inundables i obagues on actualment mai hi ha ningú”, mentre que queda fora de la compra la zona del parc més concorreguda i on hi ha un bar i jocs infantils. “Aquesta zona es vol llogar (no se sap encara si es podrà, ni el preu ni la durada) amb opció de compra”, afegeixen. La petició es declara en contra de les intencions comunals perquè “Encamp i el Pas de la Casa necessita inversió, tenim els carrers i altres zones que fan pena” mentre, consideren, el fet de fer aquesta adquisició “hipoteca les inversions futures”. Asseguren, a més, que “altres propietaris d’Encamp han ofert els seus terrenys a un preu molt menor”. Per tot plegat, demanen l’adhesió per dir “no a la compra precipitada”. La inversió proposada és de 16 milions d’euros. Però no es compraria la parcel·la més gran i es desconeix quin preu tindrà en el futur.

tracking