Els veïns hauran de pagar tres milions en millores

Els veïns de les urbanitzacions privades estan obligats a pagar la reforma de les voravies, la separativa d’aigües o el soterrament del cablejat

Els veïns hauran de pagar tres milions en milloresFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la urbanització d’Auvinyà hauran de pagar de la seva butxaca uns tres o quatre milions d’euros per adaptar tots els serveis dels quals ara no disposen, en virtut del canvi de reglament que va fer el comú fa pocs mesos i que obliga totes les urbanitzacions a disposar d’uns serveis mínims com ara la connexió a la xarxa de clavegueram, a l’aigua corrent, voravies o el soterrament dels cables d’electricitat o de telèfon i internet. Aquesta situació ha generat molt malestar entre els seus veïns que veuen impotents com una urbanització que es va fer als anys 70 s’ha d’adaptar via decret a les exigències d’habitatge de la llei del segle XXI.

Una de les seves portaveus, Carmen Gutiérrez, lamenta la situació i recorda que alguns dels veïns ja disposen de tota aquesta infraestructura. “La urbanització està en una zona de muntanya i és molt estreta. En el seu moment quan es va fer, no es van fer les voravies i fer-les ara, en segons quin lloc, és senzillament impossible”, i afegeix que quan el comú els va requerir els treballs, van encarregar un estudi per valorar el cost i els va sortir la xifra inicial. “Pels metres quadrats que tenim, ens sortiria uns 30.000 euros per veí, de manera que ens n’aniríem a més de tres milions, segurament”.

Gutiérrez recorda que alguns dels habitants sí que tenen accés a la xarxa de clavegueram i compleixen amb totes les demandes però el comú els obliga a participar de tots els treballs. Afirma també que han contactat amb autoritats polítiques com ara el Raonador del Ciutadà i l’exconseller general Víctor Naudi i els han promès estudiar el cas i intentar arribar a una solució.

La principal reivindicació dels veïns és precisament que no entenen per què una normativa nova se’ls aplica amb aquesta “duresa”, ja que afirmen que el problema inicial neix quan es va autoritzar la construcció de les cases sense tenir en compte aquesta situació. Malgrat tot, l’any 2000 ja es va aprovar una llei que modificava el reglament d’urbanisme i els instava a posar-se al dia abans del 2006, tot i així, es va aprovar una moratòria fins al 2012 i una nova fins ara perquè entenien la seva situació.

Un segon veí, que no es va voler identificar, va afegir que, per fer les voravies, hauran de cedir part del seu terreny perquè aquestes han de tenir un mínim de vuit metres, i ho defineix com a una “expropiació”. També reconeix que mai han intentat anar a la justícia per un tema econòmic precisament, ja que en el seu moment van calcular que els costaria 50.000 euros.

El comú va modificar el pla d’ordenament urbanístic el més de febrer passat i ja preveia aquesta situació. Els veïns van presentar al·legacions.

tracking