El comú porta 700 ovelles per netejar el sotabosc del Comapedrosa

El comú demana als excursionistes que segueixin les recomanacions del Govern

El comú porta 700 ovelles per netejar el sotabosc del Comapedrosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un ramat de set-centes ovelles pastura des d’aquesta setmana pels prats de la vall del Comapedrosa, a la zona del refugi, amb la finalitat de netejar el sotabosc. Des del comú de la Massana es demana als excursionistes que segueixin les recomanacions del departament d’Agricultura de Govern i reiteren que el turisme de muntanya és totalment compatible amb la ramaderia, si es respecta l’entorn i els usuaris. Les ovelles han passat la primera part de l’estiu a la part alta de Setúria i al Galliner, i van arribar dilluns al Comapedrosa per la portella de Sanfons. El ramat, procedent de Sant Julià, fa anys que va a passar l’estiu a les muntanyes massanenques. Fonts del comú de la Massana han informat al Diari que enguany un dels requisits era que passés unes setmanes en aquesta zona per cuidar i mantenir la natura que l’envolta. S’hi establiran fins a “final d’agost i després les farem baixar cap a la Rabassa, on acabaran de passar la temporada”, va explicar Lluís Mas, ramader i propietari de les ovelles.

Etiquetes:

Des del comú han volgut fer èmfasi en les recomanacions que Govern va publicar per evitar possibles incidents, ja que és una zona en la qual habitualment no hi havia bestiar i molts excursionistes hi passegen. El tríptic publicat ofereix un seguit de consells per mantenir una bona convivència durant l’època estival, quan persones i animals concorren les valls de la muntanya. Així, adverteix sobre diversos temes, com són les portes que es troben pels camins, les quals s’han de deixar tal com estaven, obertes o tancades, evitar sortir del camí marcat, no portar bosses a les mans, ja que els animals poden reaccionar bruscament si creuen que porten sal, mirar de passar el més lluny possible de les bèsties i sense fer soroll, així com no espantar, tocar ni alimentar els animals perquè la mare pot estar a prop i podria atacar per defensar les cries.

Un dels temes que més preocupen és el dels gossos de compa­nyia, que cal portar lligats per evitar que s’enfrontin al gos pastor i que molestin el bestiar. El departament d’Agricultura també fa especial menció als animals d’atura, i expliquen que són animals educats per protegir el ramat, no ataquen, sinó que dissuadeixen, poden ser grans i corpulents, i borden per infondre respecte i si senten perill s’interposen entre l’intrús i el ramat, i si aquest no els fa cas poden arribar a enfrontar-s’hi. Per tant, recomanen que sempre s’ignorin els gossos pastors, es vigili amb els comportaments que poden semblar habituals, com ara fer una foto o acariciar-los, ja que ho podrien interpretar com una agressió, i si se’n troba un de cara s’ha d’intentar adoptar un comportament calmat i passiu per tranquil·litzar l’animal.

Pel que fa als vehicles motoritzats, si es troben bèsties per la car­retera es recomana no fer sonar mai el clàxon i esperar fins que es moguin sols. Així, adverteixen que si es forcen a moure’s es pot produir un accident.

El comú porta 700 ovelles per netejar el sotabosc del Comapedrosa

tracking