reportatge

Andorra, plaça de nou

La festa major de la capital va continuar ahir amb l’exhibició castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls, acompanyada pels Castellers d’Andorra i els Castellers de la Vila de Gràcia. La plaça de Poble es va omplir de gralles i tambors per donar lloc a la pujada històrica.

Andorra, plaça de nouLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

a plaça del Poble va acollir ahir l’exhibició castellera de les colles de castellers amb motiu de la celebració del segon dia de la festa major de la capital andorrana. L’acte es va caracteritzar per un ambient al ritme de gralles i tambors que omplia la plaça de vida i alegria. Les colles participants, els d’Andorra, la Vila de Gràcia i Joves Xiquets de Valls, es preparaven fargant-se les faixes, cadascuna amb distintius característics de les regions d’on provenen. Van aconseguir carregar i descarregar tots els castells que s’havien proposat aixecar, algunes de les quals amb finalitzacions amb agulla. A cada actuació els aplaudiments omplien la plaça i l’alegria dels participants es contagiava al públic. Fins i tot alguns turistes van ajudar a fer pinya per estabilitzar i fortificar la base de l’estructura.

La colla castellera de Joves Xiquets de Valls va ser la protagonista de la tarda amb la càrrega i descàrrega del tres de nou amb folre, que tot i la seva fermesa a l'hora de pujar-lo, els va arribar a costar dos intents. Un fet històric a la capital i al país, Andorra ja “és plaça de nou, és un objectiu que buscàvem des de feia anys, que vinguessin colles importants a fer castells de nou pisos i s'ha aconseguit”, va afirmar emocionat Juli Penya, president dels castellers d'Andorra la Vella. Les gralles i tambors no paraven de ressonar, el públic xisclava d'emoció i satisfacció, la colla castellera embogeix, sabien que han fet història, i només s'escoltaven aplaudiments d'orgull i satisfacció. “Tenim un vincle molt especial, el castell més gran que s'havia fet aquí era el dos de vuit”, carregat també per la colla i “teníem moltes ganes de fer que Andorra ho fos de nou i ho hem fet, estem triplement contents”, va declarar Francesc Ramon, cap de colla dels Joves Xiquets de Valls. Penya va mantenir que el “1986 van fer la torre de vuit, que era el màxim que s'havia fet a Andorra i ara, avui, el llistó queda encara més alt”.

Tanmateix, Ramon va destacar que no tot eren flors i violes en la diada andorrana. “En el primer intent s'ha desmuntat una mica”, llavors, “hem fet algun canvi i finalment ha arribat, tot i que és difícil portar un castell així a Andorra”. Igualment, va explicar que “teníem més a perdre que a guanyar, podríem haver vingut i no fer-lo, però sí que és cert que ens ha agafat molta moral per a la diada que ens espera a casa, la fi d’agost de Valls”. Per Penya i la colla castellera d’Andorra, el pròxim objectiu és consolidar-nos, superar la baixada que vam tenir i que la gent agafi afició i vingui a veure els castells.

tracking