reportatge

“La sardana té el futur garantit”

Daniel Areny, creador de la sardana ‘Dansaires andorrans’, va rebre ahir un merescut homenatge a la seva trajectòria per la difusió de la cultura popular. L’acte va coincidir amb l’estrena de la coreografia que n’ha fet l’Esbart Laurèdia i que ell mateix els havia encarregat.

“La sardana té el futur garantit”COMÚ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poc s’ho pensava el Daniel Areny que el comú, l’Esbart Laurèdia i la seva família s’havien conxorxat per retre-li un merescut homenatge per tota la seva dedicació al foment i l’expansió de la cultura popular. La seva cara de felicitat ho deia tot mentre el cònsol major, Josep Miquel Vila, li entregava en nom de la seva parròquia una ploma “perquè escriguis més sardanes”, una demanda que Areny va recollir amb cert escepticisme però amb molta alegria “perquè a la meva edat em prenc les coses de manera més tranquil·la”, deia. L’ambient va ser perfecte perquè justament ahir l’esbart va presentar la coreografia, de punt lliure, de la sardana que ell va escriure l’any 1971, amb lletra de Pasqual Cabrera, i que estava dedicada a la coral Rocafort, entitat que ell va fundar gairebé una dècada abans. La sardana porta el nom de Dansaires andorrans, un títol que per a Vila encara dona més valor a l’acte. “Tenir una sardana andorrana feta per un andorrà i que es diu Dansaires andorrans no té preu, i a més, avui que l’esbart l’ha ballat per primer cop encara ens fa sentir més orgullosos”.

El director de l’esbart, Jaume Torra, també va destacar la seva figura tot recordant que malgrat que passen els anys, encara està al peu del canó en actes de cultura popular. “És una persona extraordinària i no hem perdut mai el vincle. No només per haver fet la sardana sinó perquè dirigeix el ball de la Marratxa i està present en tots els actes tradicionals i populars de la parròquia”.

Areny va destacar que el futur de la sardana i l’esbart està garantit “tot i que sembli a vegades que els joves es deixen portar per ritmes de l’exterior”.

Per cert, Torra va anunciar que han creat un ball amb els bastoners lauredians al so de la cançó Fullar sempre. Els veurem actuar junts?

EL MAL TEMPS NO HA ESGUERRAT LA FESTA

Vila va fer un balanç “molt positiu” dels actes de la festa major, tot i que va reconèixer que la forta pluja que va caure divendres va amenaçar alguns dels espectacles previstos. Malgrat que no té xifres sobre l’afluència de persones al ràfting, sí que va destacar que de tots els trajectes previstos, només un es va haver d’anul·lar, i va afirmar que ell “ha vist baixar molta gent i s’ho passen molt bé”.

tracking