Miquel Alís porta a la Batllia l'acord d'inversions del comú amb Saetde

L’excònsol dona continuïtat al recurs que ja va presentar a la corporació, al qual va respondre amb silenci administratiu

Miquel Alís porta a la Batllia l'acord d'inversions del comú amb Saetde

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-cònsol major d’Encamp Miquel Alís i l’ex-conseller general Roc Rossell han presentat una demanda a la Batllia contra l’acord d’inversions que van signar el comú i Saetde perquè la societat pugui explotar durant cinc anys els terrenys de Concòrdia i fer ús del hall del Funicamp. Segons afirma, és la manera de donar recorregut al recurs que van presentar a la corporació l’octubre passat i que es va resoldre a través del silenci administratiu. “Amb aquest acord s’ha fet una ocupació de terrenys i d’un edifici comunal sense concurrència. Nosaltres pensem que això no es pot fer d’aquesta manera i si el comú ho vol fer, que faci un plec de bases i tregui un concurs al qual es puguin presentar més empreses”, comenta. Malgrat que aquesta entesa no és l’acord d’intencions pel qual s’ha de renovar la concessió de les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig, sí que va ser una sortida perquè Saetde pogués explotar aquests terrenys que són l’origen de la discussió entre la corporació i la societat, perquè entén que haurien de formar-ne part. Amb l’acord signat, el cònsol major, Jordi Torres, va insistir que s’havia fet “a precari”, és a dir, que és temporal i que en qualsevol moment se li podria retirar l’explotació sense pagar cap indemnització. Alís dubta que això sigui així perquè “quan una empresa es gasta tants milions per fer inversions com ara un telecadira, canons de neu, l’adequació del terreny, etcètera, no crec que se li pugui treure l’endemà”. A més, considera que usar l’article 103 del Codi de l’administració, que preveu atorgar certes concessions temporals, no es pot equiparar al que farà Saetde en aquell espai. “És veritat que amb aquest article es pot fer la concessió sense disposar d’un plec de bases ni fer un concurs públic, però és evident que les infraestructures que crearan no són provisionals, sinó per a anys. No es pot comparar a instal·lar una ter­rassa que sí que es pot muntar i desmuntar ràpidament”.

Etiquetes:

L’acord té una vigència de cinc anys i permetrà a Saetde utilitzar el hall del Funicamp per renovar-lo i donar cabuda a un 20% més d’usuaris, i construir un telecabina que uneixi el pla de les Pedres amb les Bordes d’Envalira. Tot plegat suposarà una inversió de sis milions d’euros, va explicar el cònsol al consell de comú que va servir per aprovar-lo, però va rebre les crítiques de la minoria que es van transformar en un vot en contra del PS+I i l’abstenció de L’A+I.

La voluntat de les dues parts era trobar una sortida provisional al problema del final de la concessió de Saetde de les pistes d’esquí, ja que malgrat que quedin 18 anys encara, el cònsol afirma que les inversions són rendibles a quinze anys vista, de manera que si no es garanteix el futur “les inversions podrien caure”. No opina igual Alís, que es mostra partidari d’esgotar l’actual concessió i que sigui la corporació del moment qui decideixi quins terrenys vol treure a concessió i en quines condicions.

Per altra banda, l’excònsol lamenta que la societat encampadana no faci activitats a l’estiu “a diferència del que passa a la Massana, Ordino o Canillo”, i retreu a Saetde que “no torna al comú allò que el poble sí que li dona”. Finalment, quant al Funicamp, reconeix que va ser un “error” no posar-lo al centre del poble, sinó “als afores”, ja que “no hem aconseguit l’objectiu que volíem, que era fer del poble d’Encamp peu de pistes”.

tracking