Xoc dialèctic entre Vila i Farré per l'endeutament

El representant de la minoria va criticar que en el marc pressupostari aparegués un increment del deute fins als 23 milions i el cònsol ho nega

Xoc dialèctic entre Vila i Farré per l'endeutament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’endeutament al qual es pot situar el comú de Sant Julià va generar una discussió entre el cònsol major, Josep Miquel Vila, i el conseller d’Unió Laurediana Joan Albert Farré, ja que el primer afirmava que “no passarà dels 16 milions”, mentre que el segon recordava que el document del marc pressupostari que acompanyava el pressupost del 2019 reflectia que seria de 23 milions. “En aquest full es mostra que es podria arribar a aquesta xifra. Quan es fa un pressupost expansionista com aquest caldria presentar un informe amb la capacitat de retorn del deute que té el comú i això no se’ns ha donat”, va explicar Farré. El cònsol va contestar recordant-li que perquè això sigui així caldria fer tota la inversió prevista, un fet que ja d’entrada descartava què passés. “És evident que tota no la farem, com passa sempre i a tots els comuns. Un pressupost diu quines inversions es faran però segur que no arribarem a totes [...], per tant, em mantinc i em jugo un sopar amb vostè que a final d’any no superarem els 16 milions”, i li va retreure que “els números no són el seu fort”.

La sessió del consell de comú que es va celebrar ahir va permetre aprovar, amb l’abstenció d’UL, la liquidació dels comptes del 2018, que la llei estipula que s’ha de fer abans del 31 de març, i que es van tancar amb un superàvit d’1,5 milions d’euros. La corporació va presentar uns ingressos de 13,7 milions i unes despeses per valor de 12,2 milions, gràcies al fort increment dels impostos indirectes, així com del més moderat de la resta de taxes. Per contra, van caure les despeses de personal, les despeses financeres o les corrents. Per altra banda, es va aprovar, amb el veto d’UL, el pressupost equilibrat del 2019, on destaca un increment de set milions respecte al de l’any passat fins a fregar els 20 milions d’euros. Amb només sis mesos per endavant i amb unes eleccions al desembre, les xifres de la majoria inclouen un important increment dels ingressos per l’augment dels impostos i per les transferències de Govern. També pujaran les despeses perquè ja es preveu el projecte de la tirolina o l’aparcament del càmping de l’Huguet, entre altres. “Justifiquem els comptes per les transferències i per la tirolina. No crec que fem tota la inversió prevista i esperem que hi hagi el nou Govern per tornar a tractar el tema de l’aparcament”, va dir el cònsol. Farré remarcava el poc temps que queda de mandat i les conseqüències que podrien generar uns números com aquests. “Entenc que és un pressupost atrevit i em preocupa el dèficit que pot generar, tenint en compte que com sempre s’ha fet tard i per tant només tenen sis mesos per executar-lo”.

Vila es mostrava confiat “en un 90%” que tiri endavant la tirolina, per això ahir van aprovar recuperar la societat Promoció Econòmica i Turística de Sant Julià, que s’encarregarà d’aquest projecte i també del ràfting. Ja tenen un inversor lauredià que s’hi vol implicar i afirma que tan aviat com es tanqui el contracte s’anunciarà i podran començaran els treballs. Pel cònsol la inversió inicial pròxima als cinc milions es podrà recuperar amb la venda de les accions però tampoc vol córrer per acabar-lo aquest mandat. Finalment, el ràfting també tira endavant i ja tenen els informes que avalen el bon funcionament entre maig i juny però ara esperen el de les canoes per al juliol i agost.

Xoc dialèctic entre Vila i Farré per l'endeutament

tracking