Porta oberta a una llista blanca unida contra UL

El projecte no seria una reedició de Laurèdia en Comú ja que l’actual grup del comú es considera que no té continuïtat

Porta oberta a una llista blanca unida contra UL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contundent victòria d’Unió Laurediana en les últimes eleccions generals on gairebé va fer tants vots com les llistes de demòcrates i de PS-Liberals juntes ha obert la porta a converses per temptejar les opcions d’una llista unitària. Es tracta tan sols de moviments exploratoris perquè el context de negociacions per a la formació de sindicatura i Govern no és el més propici. El projecte no tindria res a veure amb Laurèdia en Comú ja que els demòcrates, el nucli més nombrós dels que van formar la llista guanyadora del 2015, ja han manifestat la seva oposició a tornar a formar part del projecte. No es descarta que si es torna a fer una candidatura unitària de la resta de formacions enfront d’Unió Laurediana es poguessin afegir alguns membres de l’actual majoria però sempre com a independents i sense cap integració de la majoria comunal.

Els primers temptejos, segons diverses fonts lauredianes, ja s’han anat produint de forma molt inicial a base de diferents constatacions. La primera, i més evident, és que cap de la resta de forces té cap opció de guanyar si va en solitari. La segona passa perquè si hi havia la possibilitat que els demòcrates no fessin res a Sant Julià per garantir la victòria d’Unió Laurediana aquesta opció no té gaire recorregut. D’una banda perquè no és una opció que es pugui incloure en cap pacte donat que Josep Pintat ja ha manifestat que no vol pactar res i que es vol mantenir al marge de tot. I de l’altra perquè Unió Laurediana té el comú a tocar de la mà, es presentin o no els demòcrates.

Un tercer aspecte important és que és complicat que es repeteixi l’aliança entre liberals i socialdemòcrates que van competir amb les sigles d’Acord en els últims comicis. El gran desgast que han patit els liberals en la majoria de parròquies amb el pacte fa que bona part del partit sàpiga que difícilment sobrevisquin a una nova unió amb els seus enemics polítics tradicionals. I el quart element es basa en el fet que SDP tampoc té cap opció de fer llista ni de liderar una nova candidatura de Laurèdia en Comú després dels horribles resultats dels dar-rers comicis.

Aquesta barreja de conceptes és la que ha obert la porta a una sèrie de polítics de diferents bandes a començar les converses informals respecte com es podria articular una llista blanca. Posats a comptar vots, si UL té un sol competidor al davant, segons les mateixes fonts, amb una persona de prestigi com a cap de llista continuaria sent el favorit però no ho tindria guanyat de sortida. Tot i que mai es poden sumar els vots dels diferents partits quan s’ajunten en una sola llista està clar que UL segueix tenint menys suport que tota la resta junts. Tot i així la possibilitat d’una unió global sembla avui poc factible.

tracking