Reportatge

La política marca el clàssic judici als contrabandistes

Els joves de la comissió de festes d’Encamp van aprofitar la celebració del tradicional Judici dels contrabandistes per fer un repàs crític i humorístic de l’actualitat. Els polítics i la campanya electoral van ser els protagonistes de la majoria dels acudits de l’espectacle.

La política marca el clàssic judici als contrabandistesRubén Pinedo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contrabandistes van arribar a la plaça dels Arínsols muntats en cotxes militars i acompanyats d’agents que els van portar fins a l’escenari on es va celebrar el judici. La plaça havia començat a omplir-se molt abans per gent que esperava el començament de l’actuació de peu o asseguda en qualsevol lloc, percebent l’olor de botifarra que ja des de llavors desprenia la carpa on s’estava preparant i escoltant la música que sortia dels altaveus per fer ambient fins que comencés l’espectacle. Clàssics com Fiesta Pagana, Eye of the Tiger o Bohemian Rapsody amenitzaven l’espera dels centenars de veïns, que despertaven la curiositat dels passatgers del Funibus que passa tot just al costat de la plaça, davant del comú.

Una vegada tots els acusats de contraban es van trobar dalt de l’escenari, va començar un judici que, més que jutjar-los a ells, va exposar molts dels temes més polèmics de l’actualitat, que van generar rialles i comentaris entre els assistents. Al públic hi havia poques disfresses, només alguns nens van decidir conservar la seva indumentària de carnaval i jugaven a ser un drac, un soldat o un superheroi. Mentrestant, els joves i els adults escoltaven la representació de la comissió de festes, que cantaven cançons sobre la crisi de l’habitatge o parodiaven Olvídame y pega la vuelta, de Pimpinela, introduint versos que parlaven sobre el panorama de Xavier Espot com a candidat de cara a les eleccions del 7 d’abril: Qui és? L’Espot. Què vens a buscar? Un vot...

Entre el públic, a un costat de l’escenari, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va gaudir de l’actuació dels joves de la parròquia. El cònsol es va mostrar molt satisfet amb l’afluència de gent perquè “vol dir que es manté aquesta tradició com un esdeveniment important a Andorra”. El batlle, el fiscal i l’advocat, figures del judici, es van repartir les bromes de l’espectacle, que no només van tenir els polítics com a protagonistes. També es va bromejar amb altres temes com el cap del servei de circulació de Canillo detingut o les obres a l’avinguda Joan Martí d’Encamp: “Amb tanta obra, he hagut de vindre caminant des de la Repsol”, comentava en to humorístic el jove que feia de fiscal. El cònsol va quedar encantat amb els acudits dels membres de la comissió de festes de la parròquia perquè, segons va indicar, aquests es van fer “dins del respecte, que és molt important”. El noi que va fer el paper de jutge, Jordi Casellas, explicava que han preparat l’espectacle durant els últims dos mesos, ja que a banda de llegir els diàlegs tradicionals, que són els mateixos des de fa més de 40 anys, els joves de la comissió han d’afegir comentaris i bromes relacionades amb l’actualitat. Al final, els contrabandistes van ser absolts perquè, segons el jutge, per carnaval no es pot condemnar ningú. Els acusats van marxar de l’escenari cantant la mateixa cançó sobre contrabandistes que cantaven al pujar, posposant així el judici per a l’any que ve, quan els joves tornaran a fer un espectacle que, tot i això, mai serà igual que l’any anterior.

tracking