Reportatge

Onze comparses disfressades ballen a ritme de batucada

La rua interparroquial d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany es va celebrar ahir amb la participació de 395 atrevits, repartits en 11 comparses, que amb les seves disfresses es van passejar pels carrers del Principat al ritme de la batucada que obria la desfilada.

Onze comparses disfressades ballen a ritme de batucadaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Música, ganes de festa, purpurina i molt, molt de confeti. Els ingredients essencials del carnaval estaven preparats per a celebrar ahir, un any més, la rua interparroquial d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, una de les activitats més esperades durant les festivitats del carnestoltes al Principat. La plaça Guillemó de la capital es va convertir en el punt de trobada abans de l’inici de la rua, i va ser allà on tant les carrosses com les comparses van escalfar els motors. Es van reunir els 10 grups participants en el concurs, a més de la del comú i, en total, enguany hi van participar 354 persones de totes les edats. Tot i les previsions de pluja, l’amenaça dels núvols des de primera hora de la tarda i les primeres gotes a l’inici de la rua, el temps va aguantar fins al final i va respectar la celebració del carnaval.

Abans de l’inici de la rua, amb totes les comparses juntes, va quedar palesa la diferència entre cadascuna d’elles: dels barrufets d’un grup de padrines als espantaocells del comú; dels compositors més senyorials als ballarins de fama acabats de sortir dels anys 80. Una de les comparses més nombroses, anomenada Caputxetes Dance, estava formada pel grup de zumba del centre esportiu dels Serradells. “Tenim preparades dues coreografies, una per fer-la durant la rua i una altra al final”, va manifestar una d’elles mentre les seves companyes assajaven els moviments. “Cada any sembla que hi hagi més gent participant”, va afegir, mentre començaven a arribar els darrers grups. A la comparsa de la caputxeta, que va participar per cinquè any, no hi van faltar l’àvia, el llop i el caçador. I quant al temps? “No plourà”, avançava la mateixa caputxeta, molt seriosa. “Hem de ballar!”, va afegir.

A l’altra punta de la plaça, una mica més tranquils, esperava la comparsa de Harry Potter que commemorava els 10 anys que enguany se celebren de la primera pel·lícula del nen mag. Aquest és l’onzè any que aquesta comparsa participa a la rua. “Vam començar quan els nens es disfressaven de petits a l’escola i ara encara seguim”, va manifestar una de les participants, que, segons la bufanda que portava, anava en representació de la casa Slytherin. Tot i ser una saga amb personatges molt carismàtics per als petits, la seguidora de Voldemort va manifestar que no va haver-hi cap problema per a decidir qui serien els protagonistes. “Hi ha molts nens i nenes disfressats de Harry o Hermione”, va explicar, i, com a alumna de Hogwarts, va revelar la màgia d’aquesta rua. “Al carnaval hi vens per gaudir de la vida”, va sentenciar. Al costat hi esperaven els barrufets, amb tots els personatges del món inventat pel dibuixant Peyo, inclòs el malcarat Gargamel. La majoria de les participants, jubilades, participaven per primer cop a la rua. “Vam pensar que, sent padrines, seria divertit que ens disfresséssim amb una temàtica infantil”, va explicar una d’elles. Al seu costat una de les seves amigues gaudia de l’ambient. “És molt animat i divertit”, va manifestar. Tot i el seu somriure, va admetre estar una mica preocupada pel cel. “Fa ràbia perquè tota la setmana hem tingut bon temps”, es lamentava amoïnada.

A les sis en punt es va fer el tret de sortida. La batucada liderava la rua tot enfilant el carrer Dr. Nequi per a girar cap a l’avinguda Príncep Benlloch i abans d’agafar l’avinguda Meritxell. Al ritme dels tambors els seguien els espantaocells, que amb tots els ítems necessaris per a defensar els horts de la gana dels ocells, van llençar confeti al seu pas tot provocant les rialles dels més petits. Però va ser la comparsa de samba una de les que més va animar la passejada, amb una música, uns moviments i uns colors que feien transportar el públic al mateix Sambódromo de Rio.

Onze comparses disfressades ballen a ritme de batucada

tracking