Bonificar el túnel d'Envalira als residents del Pas costa 600.000 euros

El Govern finança amb aquesta xifra el 50% del preu del peatge que paguen els veïns del poble

Bonificar el túnel d'Envalira als residents del Pas costa 600.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern paga 600.000 euros a la concessionària del túnel d’Envalira perquè els residents del Pas de la Casa tinguin una bonificació del 50% sobre el preu del peatge, així ho manifesta el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, que es mostra obert a estudiar la possibilitat que el comú pugui fer alguna aportació més. “És una quantitat molt important de diners que assumeix íntegrament l’executiu i nosaltres hem d’analitzar si podríem fer més. No ho descarto però no és una decisió que es pugui prendre a la lleugera. Cal mirar els números amb calma i veure si és possible”. El cònsol reconeix que aquesta qüestió preocupa als treballadors i als residents del Pas però demana que el debat es tingui fora de la campanya electoral. “Es poden fer coses i segur que mirarem què i com fer-les però abans de fer pronunciaments electoralistes, caldrà estudiar bé les xifres”.

Etiquetes:

Torres defensa que des del Govern com del comú s’han fet accions per millorar la situació dels residents al poble i en aquest sentit recorda com es va aconseguir la gratuïtat del túnel el 2014 en dos supòsits. “Ja vam pressionar en el seu moment i, des d’aleshores, s’aixecaven les barreres quan el port estava tancat per neu o vent i, si passava el mateix, la frontera francesa. Però, des del 2017, ja no cal aquest segon condicionant i això demostra la nostra implicació”. A més, insisteix que el poble no està incomunicat. “Durant gran part de l’any es pot accedir al Pas pel port. No és un trajecte molt més llarg que el túnel i evidentment és gratuït”.

Un dels arguments que remarquen els veïns és en el tracte “discriminatori” que pateixen, ja que és l’únic túnel del país que cal pagar. El cònsol, però, explica que la situació és diferent de la resta, ja que aquest es va fer per concessió i que aquesta no venç fins al 2032. “Va tenir un cost important i no serà fàcil rescatar-lo. Si es volgués fer abans, el Govern hauria de posar-se d’acord amb l’empresa, però, de totes maneres, no volen que sigui gratuït per a tothom, sinó només per ells, i això tampoc és un tracte igualitari”.

Per evitar el soroll al centre del poble, el comú ha habilitat una carpa a l’aparcament de les Abelletes i una segona a la sala de festes, però els veïns continuen queixant-se del soroll. El cònsol assegura estar al corrent “perquè sabem que en aquesta època és quan venen més joves” i apunta al canvi en la normativa del règim sancionador que obliga els multats a deixar en dipòsit el seu valor. “És important perquè abans els sancionàvem, marxaven i no pagaven. Ara és al revés i, si reclamen i guanyen, els reemborsen els diners”.

tracking